2016. január 1., péntek
Tejfölös lencseleves és almás, meggyes rétes
Megvolt az évi kötelező lencse evés! Nehogy már emiatt, ne legyen pénz a háznál :-)
- lencsét megmostam, sárgarépát, gyökeret felkarikáztam, majd feltettem vízben főzni
- só, csipet őrölt bors, csipet pirospaprika ízesítés
- félidőben tettem bele kolbászt
- most nem rántással, hanem habarással sűrítettem, tejföl és liszt keverékével, persze szűrőn keresztül, hogy ne legyenek benne gombócok :-)
Nagyon finom lett tejfölösen, ezután így fogom készíteni.
Rétes nélkül sincs új év!!!
- kész réteslapot használok, hol egylaposan, hol két laposan töltöm
- magozott meggybefőttel töltöttem -
- réteslapot olvasztott vajjal megkenem itt ott, morzsával meghintem, meggyet 5 centis széles csíkban rászórok, majd fahéjas porcukorral jól meghintem
- konyharuha segítségével felgörgetem és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem
- almás töltelék -
- almát meghámozom, kicsit megpárolom, cukorral, fahéjjal ízesítem
- réteslapot vajazom, morzsázom és 5 centis csíkban rákanalazom az almát, felgörgetem és tepsibe teszem
- tetejét vajjal és tejföllel is lehet kenni
- jó közepes hőfokon, sütőben nekem 20 percig sült
Tálalásnál szépen felszelni, porcukorral meghinteni. Másnapra is marad, akkor kicsit átázik a tészta, de úgyis finom, csak minél több legyen belőle :-)
Labels:
alma,
almás rétes,
édesség,
habarás,
lencse,
lencseleves,
leves,
magozott meggy,
meggy,
meggyes rétes,
rétes,
réteslap,
sütés,
tejföl,
új év,
ünnep
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése