A lenmag gyógyhatása az olajban rejlik.
A magok közül a len az egyetlen, amely zsiradékának 70 százalékában esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ezeket a zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozással kell őket pótolni.
A gyógyhatások végtelen sora
Ha a magot darálva vagy őrölve fogyasztod, erős, de kíméletes serkentője lesz bélműködésednek.
A legjobb, ha a reggeli müzlidbe vagy kenyeredre szórsz egy-két mokkáskanállal. Ha őrleményt nem találtál – bioboltokban már gyakran lehet venni –, áztasd be pár órára a magokat.
A gyomorsavtermelést is egészségesen szabályozza, és erősíti az emésztőrendszer falait, így a gyomorégés és hosszú távon a gyomorfekély ellen is véd.
Ez a hatása a cukorbetegség tüneteit is enyhíti.
Véd az epe- és vesekő kialakulásától: a lenmagból készült tea segíti a kövek feloldását.
Rengeteg fitoösztrogén nevű növényi hormont tartalmaz, ezért hatékonyan enyhíti a menopauza kellemetlen tüneteit.
A lenmag nem engedi, hogy a koleszterin lerakódjon a szervezetben: ezzel nemcsak a vérkeringést védi és erősíti meg, de az agyban működő kapilláris vérerek akadálymentesítésével az agyműködést is serkenti.
A lenmagból készült tea megakadályozza a légutak görcsös összehúzódását, így légúti betegségek, asztma vagy allergia esetén nyugtatja, csillapítja a köhögőrohamokat.
Sebek, csípések, izomfájdalmak hatékony gyógyszere a lenmagpép: rövid idő alatt nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a bőrből, meggyorsítva a gyógyulást, és csillapítva a fájdalmakat.
A teát a mag keménysége miatt legalább fél órán át forrald!
A lenmagolajat és a lenmagőrleményt bármihez hozzáadhatod, amit szeretsz.
Keverheted túróhoz, müzlihez, joghurthoz, szórhatod salátába, szendvicsre, süteményre, kenyérre.
A legjobb egészségmegőrző hatást akkor fejti ki, ha kávédarálóval pépesíted, és a reggelihez fogyasztod.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése