Az egyik tepsi diós, a másik mákos! :-)
Tepsi méret 25-30 cm
- 2,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 dl meleg tej, élesztőt felfuttatni
- 35 dkg liszt, 20 dkg margarinnal elmorzsolva, csipet só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, felfuttatott élesztő - tésztát gyúrni
- majd a tálat letakarva keleszteni meleg helyen
- ha megkelt a tészta, 3 részre osztani, mindegyiket a tepsi méretére nyújtani
- sütőpapírral bélelt tepsibe tenni az első tésztát
- töltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 nagy üveg baracklekvár ( vagy 2 kicsi üveg )
- az első tésztát megkenni lekvárral, majd meghinteni a cukros dióval
- rátenni a második kinyújtott tésztát, szintén lekvár és dió
- harmadik tésztával lefedni és kicsit pihentetni
- addig előmelegíteni a gázsütőt
- sütés előtt villával megszurkálni és közepes hőfokon megsütni, amíg az alja szép pirosas színű nem lesz, talán 30 perc de figyelni kell mindenkinek más a sütője
- mákos : 30 dkg mák cukorral ízesítve, 2 kicsi üveg szilvalekvár
- tészta ugyanaz, de most a töltelék szilvalekvár, meghintve mákkal
- ha kisültek a tészták akkor lekenni csokimázzal
- máz: 10 evőkanál kakaó, 16 evőkanál porcukor, 3-4 dl víz, összefőzni és 3 dkg vajjal vagy margarinnal simára keverni
- elosztani a két megsült tészta tetejére, rákenni és pihenni hagyni
Én most tettem hozzá tortabevonót, így kicsit keményebb lett a máz.
Tálalás előtt kisebb szeletekre vágni, csinosan tálcára helyezni. Napokig finom, előre megsüthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése