2024. december 22., vasárnap

Zserbó és zsermák


 

  Az egyik tepsi diós, a másik mákos! :-)

 

Tepsi méret 25-30 cm

 

- 2,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 dl meleg tej, élesztőt felfuttatni 

 

- 35 dkg liszt, 20 dkg margarinnal elmorzsolva, csipet só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, felfuttatott élesztő - tésztát gyúrni

 

- majd a tálat letakarva keleszteni meleg helyen

 

-  ha megkelt a tészta, 3 részre osztani, mindegyiket a tepsi méretére nyújtani

 

- sütőpapírral bélelt tepsibe tenni az első tésztát

 

- töltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 nagy üveg baracklekvár ( vagy 2 kicsi üveg )

 

- az első tésztát megkenni lekvárral, majd meghinteni a cukros dióval

 

- rátenni a második kinyújtott tésztát, szintén lekvár és dió

 

- harmadik tésztával lefedni és kicsit pihentetni

 

- addig előmelegíteni a gázsütőt

 

- sütés előtt villával megszurkálni és közepes hőfokon megsütni, amíg az alja szép pirosas színű nem lesz, talán 30 perc de figyelni kell mindenkinek más a sütője

 

 


- mákos : 30 dkg mák cukorral ízesítve, 2 kicsi üveg szilvalekvár

 

- tészta ugyanaz, de most a töltelék szilvalekvár, meghintve mákkal

 

 - ha kisültek a tészták akkor lekenni csokimázzal

 

- máz: 10 evőkanál kakaó, 16 evőkanál porcukor, 3-4 dl víz, összefőzni és 3 dkg vajjal vagy margarinnal simára keverni

 

- elosztani a két megsült tészta tetejére, rákenni és pihenni hagyni

 

Én most tettem hozzá tortabevonót, így kicsit keményebb lett a máz.

 

Tálalás előtt kisebb szeletekre vágni, csinosan tálcára helyezni. Napokig finom, előre megsüthető.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails