2013. január 28., hétfő

Datolya

Nagyon finom és egészséges nasi! ;-)


A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is.

Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.

Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt.


Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, mert attól függően, hogy hol és milyen körülmények között szárították és tárolták, bizonyos kórokozókat tartalmazhat a héja.

A datolya nemcsak kellemes csemege, hanem felhasználása igen sokrétű is lehet. Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is.

Általában hazánkban - kevés kivétellel - csak szárított formában juthatunk datolyához.


Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a szemek frissek, barnák, héjuk sima és fényes legyen.

A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll.

A tárolás során tovább szárad, és beindulnak az ún. kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a gyümölcs cukorkoncentrációja.



Egy termési szezonban 100 kg datolya várható egy fától.

Egy datolya fürt 500-2000 bogyóból állhat.

Amikor teljesen megérik a datolya akkor aszalódni kezd, a héja ráncossá válik, és egy viaszos réteg borítja be.

2 megjegyzés:

tücsi írta...

Nagyon szeretem a datolyát, csak magában is, de gyümölcskenyérben szoktam használni.:)) De köszönöm a részletes ismertetőt, ennyit nem tudtam róla.:-))

csipike írta...

Nagyon szívesen! ;-)

Related Posts with Thumbnails