2020. március 23., hétfő
Kocsonya
Életem első kocsonya főzése!
Nem is olyan bonyolult. Persze én mirelit kocsonyának valót vettem, így sokkal egyszerűbb és nagyszerűbb.
Először is rájöttem, hogy ehhez a mennyiséghez legalább 10 literes fazék kellene, de az nincs a házban.
Így 2 db 5 literes fazékban főztem meg! :-)
- 1 csomag mirelit kocsonya, átmostam, majd feltettem főzni, vagyis forralni, hogy a zavaros lé kijöjjön a húsból, aztán szűrővel kiszedtem és lemostam őket
- igazságosan elosztottam a 2 fazekamba, persze akinek van 10 literes, az egyben főzze meg
- 2 szép egész fej fokhagymáról csak a nagyon külső levelét leszedtem, hogy egyben maradjon meg a fej
- 2 szép szál sárgarépa megpucolva, egészben, nem kell feldarabolni ( nálunk ez azért lett divat, mert valaki csak a levét szereti, mint én, és így hús helyett ez kerül a tányérba )
- minden a fazékban van, akkor felönteni annyi vízzel hogy jól ellepje, mert azért pár óra alatt elfő, de sok leve se legyen, mert akkor nem kocsonyásodik meg
- sózni, nem tudok mennyiséget írni, kóstolni kell, én úgy másfél óra múlva megkóstoltam és rájöttem, hogy a kocsonyához több só kell, mint a húsleveshez
- forralás után, lefedve pici rést hagyni és lassú tűzön mint a húslevest főzni
- én nem szoktam az elején egész borsot tenni bele, mert annyira túlfő hogy picit kesernyés lehet tőle a lé, így csak másfél óra múlva tettem bele, fazekanként legalább 6-8 szem
- 3,5 óra múlva mikor már a csontról is szinte leesik a hús, a leve is gyönyörű sárga és szinte sűrű, nos akkor elkészült
- ez a mirelit nem annyira zsíros, de azért a tetejéről kanállal leszedtem azt a kevés zsírt
- kiszedtem a húst, bőrkét és elosztottam tányérokba
- ekkor a sárgarépát karikákra szeltem elosztottam azt is
- ezután szűrőn keresztül óvatosan rámertem a levet, minden tányérba
- ebből nekem 6-7 jó mély tányérral lett
- ahogy hűlt, már láttam, hogy kezd dermedni
- betettem a hűtőbe és még hagytam hűlni tálalás előtt, mert a kocsonya hidegen jó
Nagyon finom lett!!!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése