2010. június 1., kedd

Fonott kalácskák




- egy tálba öntünk 50 deka lisztet és fakanállal a közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsolunk 3 deka élesztőt, majd 2,5 deci meleg tejet öntünk hozzá, miközben kevergetjük óvatosan a közepét, kevés lisztet is keverünk oldalról

- lisztet szórunk rá és kelni hagyjuk ( nálam jó meleg a konyha mert megy a sütő ), míg kel 5-10 perc ( míg repedezik a teteje ) addig :

- melegítünk 6 deka vajat ( rámát) és belekeverünk 6 deka cukrot, csipet sót és 2 tojást

- ezt hozzákeverjük a kovászhoz és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd kelni hagyjuk, később mégegyszer átgyúrjuk és kicsit kelni hagyjuk, majd :

- 6 egyenlő részre osztjuk és mindet ellapogatjuk olyan ujjnyi vastagra kis téglalapokká, késsel bevágjuk hogy 3 hosszanti csíkunk legyen és megfonjuk

- a nagy gáztepsire elfér a 6 kis kalács, lekenjük felvert tojássárgával és megszórjuk cukorral, vagy szezámmal, vagy ki mit szeret

- 200 fokon sütjük míg szép piros lesz

Nagyon egyszerű elkészíteni és gyorsan kész, csak így leírva tűnik hosszúnak és fiiiinom nagyon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails