2013. szeptember 3., kedd
Rántott patisszon paradicsommártással
Patisszon vagy csillagtök, ki hogy nevezi. Bár tök, de enyhébb ízű, így nálam tuti nyerő a normál tökkel szemben.
Nagyon takaros kerek formája van, ami akkor lesz probléma, mikor felmerül az az egyszerű kérdés, hogy is kell ezt meghámozni?! :-)
Kezdő háziasszonykáknak írom le élményeim :-)
- kell egy hosszabb élű éles kés, amivel felszelem a patisszont - érdemes hosszában szelni egyik végétől kezdve - lesz rövidebb és szép nagy szelet is
- ha rántani akarom, akkor jó 2 cm szélesre szelem
- a nagyobb szeleteket félbe vágom és aztán meghámozom, majd a közepéről a magokat kivájom
- ezután megmosom és letörölgetem, mert a só nem tapadna rá vizesen
- sózom és panírozom - liszt, tojás, morzsa
- majd serpenyőben zsiradékon jó közepes lángon megsütöm
- 1 nagy doboz sűrített paradicsomot vízzel elkeverem, úgy 2 decivel
- 2 púpos evőkanál lisztet, annyi zsiradékon pirítom, hogy keverhető legyen
- tűzről leveszem és ekkor keverem hozzá a paradicsomot, majd felöntöm 3-4 dl vízzel
- ízesítem só, cukor, zellerzöld, oregáno, bazsalikom
- kevergetés mellett mártássá főzöm, pár perc alatt
- ha túl sűrű vízzel hígítom még
A sűrítettbe sosem teszek hagymát, aki úgy szereti, finomra szelt hagyma pirítással kezdje.
A patisszont nem érdemes vékonyabbra szelni, mert sülés után csak a panír marad :-)...annyira vizes a tök, vagy nem tudom miért, de szétsül
Labels:
csillagtök,
lakto ovo vegetáriánus,
mártás,
paradicsom,
patisszon,
rántani,
zöldségek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Patiszont még nem ettem, csak cukkinit, de finom lehet:)
Más néven csillagtök, az a fehér kerek rücskös szélű ;-)
Megjegyzés küldése