2013. szeptember 3., kedd

Rántott patisszon paradicsommártással


Patisszon vagy csillagtök, ki hogy nevezi. Bár tök, de enyhébb ízű, így nálam tuti nyerő a normál tökkel szemben.

Nagyon takaros kerek formája van, ami akkor lesz probléma, mikor felmerül az az egyszerű kérdés, hogy is kell ezt meghámozni?! :-)

Kezdő háziasszonykáknak írom le élményeim :-)

- kell egy hosszabb élű éles kés, amivel felszelem a patisszont - érdemes hosszában szelni egyik végétől kezdve - lesz rövidebb és szép nagy szelet is

- ha rántani akarom, akkor jó 2 cm szélesre szelem

- a nagyobb szeleteket félbe vágom és aztán meghámozom, majd a közepéről a magokat kivájom

- ezután megmosom és letörölgetem, mert a só nem tapadna rá vizesen

- sózom és panírozom - liszt, tojás, morzsa

- majd serpenyőben zsiradékon jó közepes lángon megsütöm

- 1 nagy doboz sűrített paradicsomot vízzel elkeverem, úgy 2 decivel

- 2 púpos evőkanál lisztet, annyi zsiradékon pirítom, hogy keverhető legyen

- tűzről leveszem és ekkor keverem hozzá a paradicsomot, majd felöntöm 3-4 dl vízzel

- ízesítem só, cukor, zellerzöld, oregáno, bazsalikom

- kevergetés mellett mártássá főzöm, pár perc alatt

- ha túl sűrű vízzel hígítom még

A sűrítettbe sosem teszek hagymát, aki úgy szereti, finomra szelt hagyma pirítással kezdje.

A patisszont nem érdemes vékonyabbra szelni, mert sülés után csak a panír marad :-)...annyira vizes a tök, vagy nem tudom miért, de szétsül





2 megjegyzés:

  1. Patiszont még nem ettem, csak cukkinit, de finom lehet:)

    VálaszTörlés
  2. Más néven csillagtök, az a fehér kerek rücskös szélű ;-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails