2011. május 24., kedd

Vasszintünk emelése



Ha örökösen fáradtak, levertek vagyunk, előfordulhat, hogy a vasszintünkkel van baj...

Az életadó oxigén vashoz kötődve kering a szervezetünkben, ha tehát kevés a vas a vérünkben akkor álmosnak, kimerültnek érezzük magunkat.

1. Fogyasszunk vörös húst, halat, baromfit vagy tojássárgáját. A jól felszívódó vas mindegyikben megtalálható. A hús előnye a zöldségekkel szemben, hogy vastartalmának 25-30 %-a hasznosul, míg a zöldségének csak a 15%-a.


2. A müzli mellett együnk reggel narancsot, vagy igyunk narancs-, citromlét. A C-vitamin ugyanis segíti a vas felszívódását. Ugyanezért jó ebéd után egy alma, körte.
Ne cukrozzuk a müzlit, mert az viszont csökkenti a vas felszívódását!


3. Ne igyunk fekete teát vagy kávét az étkezések után. A csersavtartalmuk ugyanis gátolhatják az ételben lévő vas felszívódását.


4. A zöldségek közül a paradicsom, brokkoli, sütőtök, karfiol, káposzta vastartalma jobban hasznosul, mint más fajtáké.


5. Ha valamilyen táplálékkiegészítőt, például multivitamint szedünk, ne étkezések idején tegyük, mert például a kálcium vagy a cink az emésztés során "kiütheti a nyeregből" a vasat, azaz minimálisra csökken annak felszívódása.


Házitündér 3.hét konyha: ma folytattam a polcot, tálcákat és sütőtálakat tettem rendbe...van másik polc is, ahhoz valahogy már nem érzek kedvet :-/

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails