2014. január 20., hétfő
Túrógombóc
Könnyed és finom és...és..... :-)
Semmi bonyolult nincs benne, bátran kezdjenek hozzá a kezdő háziasszonykák ;-)
- egy nagyobb fazékban felteszünk vizet forralni...míg felforr addig elkészítjük a morzsát és túrót
- 0,5 kg túró, 8 dkg gríz ( búzadara ), 2 evőkanál liszt, 2 egész tojás - összekeverjük és pihentetjük
- serpenyőben kevés vajon zsemlemorzsát pirítunk, mikor már pirul akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy lekapja és égett ízű legyen - ha kész van, akkor keverünk hozzá egy kis cukrot, ízesebb lesz
- a víz már forr, vegyük közepesre a lángot
- diónyi méretű gombócokat formázunk és mehet is a vízbe, fakanállal óvatosan alákeverünk, ha netán pár gombóc az edény aljára tapadna - közepes lángon úgy 10 percig főzzük, szépen megnőnek és egyre puhábban lesznek, egyet kiveszünk kettévágunk és ha a közepe is átfőtt készen van
- szűrőkanállal kiszedjük, és a morzsába hempergetjük
Ha kisebb méretű fazekunk van, akkor két részletben főzzük ki, mert fél kilóból sok gombóc lesz ;-)
Tálalásnál ízlés szerint tejföllel, porcukorral kínáljuk. Gyümölcsösen is ettem már, fenséges finom volt mézes eperrel.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Ezt is szeretem, sokszor van nálunk, de tejföl nélkül :)
Kolozsvári házinénink, az egyetemi évek alatt, annyira finom turógombocokat főzőtt, hogy azóta sem ettem olyat:) A tied is nagyon jól hangzik:)
Megjegyzés küldése