2014. január 20., hétfő

Túrógombóc


Könnyed és finom és...és..... :-)

Semmi bonyolult nincs benne, bátran kezdjenek hozzá a kezdő háziasszonykák ;-)

- egy nagyobb fazékban felteszünk vizet forralni...míg felforr addig elkészítjük a morzsát és túrót

- 0,5 kg túró, 8 dkg gríz ( búzadara ), 2 evőkanál liszt, 2 egész tojás - összekeverjük és pihentetjük

- serpenyőben kevés vajon zsemlemorzsát pirítunk, mikor már pirul akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy lekapja és égett ízű legyen - ha kész van, akkor keverünk hozzá egy kis cukrot, ízesebb lesz

- a víz már forr, vegyük közepesre a lángot

- diónyi méretű gombócokat formázunk és mehet is a vízbe, fakanállal óvatosan alákeverünk,  ha netán pár gombóc az edény aljára tapadna - közepes lángon úgy 10 percig főzzük, szépen megnőnek és egyre puhábban lesznek, egyet kiveszünk kettévágunk és ha a közepe is átfőtt készen van

- szűrőkanállal kiszedjük, és a morzsába hempergetjük

Ha kisebb méretű fazekunk van, akkor két részletben főzzük ki, mert fél kilóból sok gombóc lesz ;-)

Tálalásnál ízlés szerint tejföllel, porcukorral kínáljuk. Gyümölcsösen is ettem már, fenséges finom volt mézes eperrel.



2 megjegyzés:

martinelli írta...

Ezt is szeretem, sokszor van nálunk, de tejföl nélkül :)

Kati írta...

Kolozsvári házinénink, az egyetemi évek alatt, annyira finom turógombocokat főzőtt, hogy azóta sem ettem olyat:) A tied is nagyon jól hangzik:)

Related Posts with Thumbnails