2012. július 31., kedd

Zöld tea hatása



•A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.

•Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti

•Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét

•Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát

•Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a bélműködést





•Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok igazolták. Bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt legalább napi 5 csésze zöld teát, az nem hízik el, illetve ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.


•Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét, ennek köszönheti infarktusellenes hatását, és ezért jó az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.

•Kínai kutatók alátámasztása szerint vese-, epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. Ez valószínű azért is igaz, mert Kínában nem ismerik ezeket a betegségeket.

•Az orosz orvosok a zöld teát az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon, stresszoldó és anyagcsere normalizáló hatását az orvosi egyetemeken is tanítják.

•Mongol gyógyászok szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása véd az általános allergiák ellen, megelőzi a fogszuvasodást, és igen erőteljes ráncoldó és öregedés gátló. Fiatal korban - hormonnormalizáló hatása miatt - megelőzi a pattanások kialakulását.





Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!





A zöld tea elkészítése:

•Teakészítéshez mindig alacsony ásványtartalmú tiszta klórmentes vizet használjunk.

•A vizet ne mikróba, és ne műanyag vízforralóba melegítsük, hanem lehetőleg olyan rozsdamentes acél vízforralóban, amit csak erre a célra használunk.



•A leforrázandó teamennyiség a zöld teák esetében 2 dl vízre számolva 1 teáskanál.

•A tea áztatására a legmegfelelőbb a máztalan vörös, többször kiégetett agyagkanna, vagy raku. Fém vagy műanyag kannát semmi esetre se használj. Természetesen porcelánkannát használhatsz, de soha ne mosd el belülről, csak kiöblíteni szabad!

•A vizet addig forrald, amíg nem zubog, majd vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 70 fokra. csak ha visszahűlt, akkor öntsd rá a levelekre.

•Azonnal fedd be, és mindössze 1-3 percig hagyd állni, majd szűrd le.

•A zöld tea leveleit másodszor is le lehet forrázni, ugyanis a második forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle.
Ilyenkor már 5-8 percig is ázhat a levél.




•A zöld teát porcelán vagy máztalan agyag csészéből idd, ízesítés nélkül.


Tippek kezdő zöld tea fogyasztóknak -

Aki még nem békült ki a zöld tea ízével, annak ajánlom, hogy fehér teával kezdje, ugyanis az egyáltalán nem keserű, sőt határozottan kellemes és bársonyos, édeskés íze van.

(forrás és kép:http://teaunnep.hu/egeszseg-zold-tea.html)

2012. július 29., vasárnap

Elfogy a víz?



"Ha elfogy a víz, élet sincs többé."

A Közép-Ázsiában található Aral-tó 1960-ban a világ negyedik legnagyobb tava volt. 2007-re azonban az eredeti méretének a 10 százalékára zsugorodott.

Vészes iramban apadnak a Nagy-tavak, vagyis az Egyesült Államok és Kanada öt nagy tava - az Erie-, a Huron-, a Michigan-, az Ontario- és a Felső-tó.




A vizet folyékony aranynak, a XXI.század olajának nevezik.

Ennek ellenére egyes országokban igencsak pazarolják ezt az értékes anyagot, olyannyira, hogy a nagyobb folyókból szinte semmi sem marad, mire a tengerhez érnek.

Az öntözés és a párolgás miatt a fontosabb folyók kiszáradnak, például az Egyesült Államok nyugati részén lévő Colorado folyó, a kínai Jangce, a Pakisztánban lévő Nílus.




Az afrikai Csád-tavat, mely a föld körül keringő űrhajósoknak egykor fontos tájékozódási pont volt, ma már alig lehet észrevenni.

A tó, mely Csád, (Kamerun) Niger és Nigéria határvidékén fekszik...95 százalékkal kisebb lett, mint amekkora az 1960-as években volt.

Azon a vidéken rendkívül fontos az öntözés és így kiszáradnak azok a folyók és patakok, melyektől a tó fennmaradása függ.

Ez odavezethet, hogy a Csád-tó hamarosan teljesen kiszárad és a jövő nemzedék számára csupán egy rejtélyes hely marad.

2012. július 27., péntek

Húsos spagetti



Mindenáron valami rakott tésztára voltam éhes. Közel s távol senki nem tudta a receptjét. Kigondoltam, hogy húsos paprikásos ízű legyen, kicsit szaftos hmmm...

- pörköltet készíteni

- kifőtt spagettivel összekeverni

- sütőtálba laposan elteríteni, sajtot szórni rá és sütőben a sajtot rápirítani

Azért nem akartam magasabbra rétegezni, hogy ne legyen száraz, így jobban átjárta a szaft. A végeredmény az lett, amire vágytam ;-)

2012. július 24., kedd

Mini cukkini szendvics



- cukkinit vagy padlizsánt meghámozni és jó fél centi vastagon karikára szeletelni, sózni, borsozni

- tepsibe tenni, vajforgáccsal megszórni vagy olajjal megspriccelni és sütőben jó közepes lángon sütni pár percig

- addig paradicsomokat apró kockára vágni, zúzott fokhagymával, oreganóval, bazsalikommal ízesíteni

- sajtot lereszelni

- sütőből kivenni a cukkinit és rátenni a paradicsomot, tetejére sajtot szórni és pirulásig sütni

- köretnek sós vízben rizst főzni, leszűrni és vajjal, petrezselyemmel elkeverni

Ez a recept egy régebbi príma konyhában található. Vega menü ;-)

A túrázás karcsúsít

Jó levegő, gyönyörű táj, nyugalom, felfrissülés!



Közepes tempójú hegyi túrával óránként 400 kalóriát égetünk el. Völgynek lefelé gyakran jóval nehezebb haladni, mint hegynek fel. Ilyenkor lábaink és csípőnk minden izmát átmozgatjuk.


Tippek:

- öltözetünkre ügyeljünk, legyen az időjárásnak megfelelő, réteges. A pulóver kényelmes megoldás, ha bemelegszünk, egyszerűen a derekunkra köthetjük.

- ideális az a lábbeli, amelyik tartja a lábfejet és a bokát és amelyiknek talpa nem csúszik. Papucs, szandál, vékony talpú cipő nem alkalmas több kilométeres gyalogláshoz.

- az esőköpenyt sose felejtsük otthon!




- a hátizsák praktikus és divatos viselet. A kézben vitt szatyor kényelmetlen és veszélyes, mert ha tele a kezünk és a szükség úgy hozza, nem tudunk biztonságosan megkapaszkodni.

- a hátizsákban legyen bicska, vécépapír, ragtapasz, térkép, innivaló és elegendő élelem

- az italt vigyük kulacsban, ami könnyű és nem törékeny. A víz és a limonádé, citromos tea jól oltja a szomjat.

- az élelem: szendvics mellé zöldség - paprika, retek és gyümölcs az ajánlott öszeállítás. Desszertnek akár müzliszelet.

2012. július 21., szombat

Csirkés gulyásleves



- finomra vágott hagymát pirítani, majd beletenni a feldarabolt csirkét, kicsit párolni és pirospaprikával meghinteni, majd vízzel felönteni

- mehet bele a zöldség is, mert a csirke hamar puhul, sárgarépa, petrezselyemgyökér karikára szelve, krumpli apró kockára vágva, 1-1 paprika és paradicsom, ízesítés só, köménymag, petrezselyem

- lehet bele galuskát főzni, 1-2 tojás, liszt, víz, só - lágyabb tésztát keverni és szaggatón, vagy reszelőn keresztül szaggatni a levesbe, közben kavargatni, ne tapadjon össze, pár perc főzés még

2012. július 19., csütörtök

Joghurtos málnás álom



- joghurt, cukor, málna, babapiskóta

- összekeverni és tálkákba adagolni, jól lehűtve kínálni

Mivel árulnak még málnát, vettem a mélyhűtőbe. Egy kis dobozkát már "csak" 400ft-ért árulják. Hogy mi kerül benne 400-600ft-ba...fogalmam nincs róla :-O
Eszembe jut, hogy drága Nagyikámnál pár méteren volt málnás és annyi termett rajta, hogy nem győzte a szörpöt készíteni belőle. Azóta sem ettem olyan finom málnát.

2012. július 17., kedd

Futás



Az egyik legolcsóbb, ugyanakkor legnagyobb kalóriaigényű sport a futás.

A kezdők hajlamosak túlzásba vinni, túl sokat és túl gyorsan futnak, ezzel fölösleges terhelésnek teszik ki a szervezetüket.

Eleinte ajánlott pulzusórát viselni, segít kordában tartani a tempót.

Felszerelés:

legfontosabb egy jó kialakítású, kényelmes, megfelelő rugózású futócipő. A második a pulzusóra, amely segítségével megállapíthatjuk, hogy számunkra mi az ideális ritmus.





Táplálkozás:

Aki fut, az fogyasszon kizárólag egészséges ételeket. Kiegyensúlyozott étrenddel és sporttal nem csupán megszabadulunk néhány kilótól, de azokat a szervezetünk számára lényeges ásványi anyagokat is pótolni tudjuk, amelyeket futás közben felhasználunk.

Fontos az elegendő szénhidrátbevitel, amely a rövid távú energiaraktározást biztosítja.
A rendszeres futók fogyasszanak elegendő rizst, tésztát és minél több gyümölcsöt, zöldséget.



Ivás:

Szomjunkat ásványvízzel, gyümölcs-vagy gyógyteával csillapítsuk. Futás közben, de a hétköznapokon is, mindig legyen nálunk egy félliteres ásványvizes palack, amelyet folyamatosan utántöltünk. Soha ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk!





Fokozatosan:

Kezdőként ne akarjunk naponta futni, azonnal rekordokat megdönteni. Szervezetünk sem ortopédiai, sem keringési szempontból nincs felkészülve a hirtelen terhelésre.

Eleinte bőven elég heti három alkalommal. Majd néhány hónap alatt növeljük fokozatosan a terhelést.

Kezdetben kisebb távokat válasszunk és a gyaloglást váltogassuk a futással.

2012. július 15., vasárnap

Meggyes pite



- 60 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 15 dkg cukor, 15 dkg olvasztott zsír! ( nem vaj ) ezeket összemorzsolni, majd 1 tojással és 1 kispohár tejföllel összegyúrni

- ketté venni a tésztát és vékonyra nyújtani, tepsi nagyságúra nyújtani

- tölteléknek jó sok meggyet kimagozni, én megpároltam, cukorral, fahéjjal ízesítettem

- egyik tésztát a tepsibe tenni, rátenni a meggyet és befedni a másik tésztával

- előmelegített sütőben közepes lángon világosra sütni ( én rózsaszínesre sütöttem )

Nagyon finom pite! Kolléganőmtől tanultam, mint már jó pár sütit.

2012. július 13., péntek

Tavaszi leves



- kevés libazsíron megpirítani a feldarabolt zöldségeket és zöldborsót, majd meghinteni bio ételízesítővel, sóval, borssal (vagy pár szem egész bors) és felönteni vízzel

- a feldarabolt krumplit csak ekkor tenni hozzá

- lassú tűzön, fedő alatt készre főzni

- tetszés szerinti tésztát főzni hozzá, én ezt mindig külön főzöm ki

2012. július 12., csütörtök

Muskátli

Úgy örülök, hogy végre kicsit csillapodott a hőség.

Itt délen tegnap is tombolt a kánikula...estére elviselhetetlen volt a vihar előtti fülledtség. Öt percenként álltam fel a gép mellől, mentem ki az erkélyre...de ott is megsültem, ment a venti a lábamra...már ezt is kevésnek éreztem :-/...láttam a neten, hogy 11 körül a Duna mentén tombol a zivatar.

Sokkal hamarabb ideért mint gondoltam...jó is hogy sötétben láttuk amit láttunk, mert pusztító erővel érkezett...szó szerint azt hittem, nem maradnak meg a parkban lévő fák :-/ ...az erkélyem felismerhetetlen lett...reggel volt mit takarítani.
A csukott ablakokon keresztül befolyt alul az eső, mindez az erkély felől :-O ...ilyen még sosem volt.

Annyira még nem fázok, mint amennyire már szeretnék fázni, mert a besötétített lakásban is 28 fok van...ennél alább nem tudott lemenni...a 32-nél mondjuk jóval kellemesebb :-)

Ezek a képek jóval előbb készültek ;-)

Bimbó.


Dúsan szépen megerősödve.


Nagyon szépen beindult a virágzás. A tegnap éjjeli vihar jól megtépázta, szerencsére egymás mellett vannak a ládák, így jobban átvészelték, nem tudta letörni...rengeteg szirmot lefújt a szél :-O...azért még maradt rajta ;-)...

2012. július 8., vasárnap

Gólyafa

Nagyhalászban felállítottak egy gólyafát a Halász család tiszteletére.

Halász gólyáék a templom előtti fészekben élnek, a képen jól látható, hogy közelükben lett felavatva.

A gólyafát egy nagyhalászi fafaragó mester készítette Hajdu Attila. Nagyon szép lett, nekem tetszik.

A fotókat Nagy Károly az MME munkatársa készítette:

Gólyafa


2008.


2009.


2010.


2011.


További információ itt olvasható az I.Gólyafesztiválról

2012. július 4., szerda

Sárgadinnye

Nagyon finom édes dinnyét sikerült vennem...felvágva, kimagozva, lehűtve hmmmm :-)




Egyébként is ízlik...nem mellesleg igen sok értékes vitamint tartalmaz...sajnos parlagfű beköszöntével már nem tudom fogyasztani...így addig igyekszem enni, míg lehet.

Hatóanyagai -


A-vitamin - serkenti a géneket

B6-vitamin - javítja a fehérjék értékesítését

Niacin - a sejtlégzéshez szükséges

Folsav - növkedéshez, vérképzéshez, haj szépségéhez fontos

Vas - vérképzéshez fontos

Mangán - agy, idegsejtek működéséhez

C-vitamin - immunrendszer működésében alapvető fontosságú

Kálium - időseknek nagyon ajánlatos


Így lazán, kiskanállal eszem...csak eszem...míg el nem fogy :-)

2012. július 1., vasárnap

Festés

Szerencse hogy szeretem a kreatív dolgokat, egy kis festés meg sem kottyan :-)

Mivel eláztatott a szomszéd, ezért ki kellett javítani a fürdő és wc falát, plafonját.

Úgy belejöttem, gondoltam leszedem az előszoba régi tapétáját és kifestem.
Szép gondolat volt, csak kicsit hosszadalmas ideig tartott, mert egyedül csináltam.

Munka után és hétvégén, tapétát szedtem, falat spatuláztam, kipakolni, bepakolni, súrolni...kész vagyok lelkileg, idegileg, fizikailag :-/

Korábban inaskodtam szüleim mellett ( milyen jó ha a gyereket befogják segíteni ;-)! ) így sejtettem, hogy s mint kell csinálni, azért telefonos segítséget is kértem :-)...azt sem tudtam hogy szedjem le a polcot, mivel vannak csavarhúzó és egyéb eszközeim, megoldottam ezt is.


Csak ez a tapéta leszedés...ez valami brutális...az elején gondoltam szépeket...majd kevésbé szépeket...hogy örültem mikor vége lett :-)



A szomszédék felújítottak, így kaptam tőlük gletteléshez anyagot. Nem kellett sok, kijavítottam a hibákat...azt nem mondom hogy mindenhol sima lett, azért csodákat nem vártam magamtól, de így olyan háziasan néz ki :-)

Azt tudtam, hogy fehér falat akarok, most ilyen hangulatom van, fehér a konyha, fürdő, toalett...így egységet alkot az előszobával.

Korábban magam festettem a konyhát, fürdőt, toalettet, ajtókat. Akkor kétségei voltak Anyunak, hogy megoldom. Az ablakokat segített lefesteni, meg pakolni, takarítani. Most éreztem, mennyire sokat jelentett a segítsége, hogy szólóban csináltam mindent.



Most pedig nézegetem, gyönyörködöm benne, hogy milyen szép lett. Másképp rendeztem be, mint eddig volt.

Ezután lógatom a lábam és pihenek munka után ;-)
Related Posts with Thumbnails