2012. augusztus 28., kedd

Depresszió 3 - Az alvás segíthet?

Sokszor használjuk a depresszió kifejezést, az esetek nagy részében helytelenül. A depresszió nem csupán levertséget, rosszkedvet, sőt nem is feltétlenül tartós rosszkedvet jelöl.

Ahogy a tünetek és a betegség lefolyása, a kiváltó okok is rejtélyesek.

Hiszen hogyan lehetséges, hogy valakit tragédiák sora ér, mégsem billen ki az egyensúlyából, míg más aprónak tetsző dolgokon is teljesen kiborul?Nos, egyrészt a problémák alapvetően összehasonlíthatatlanok, hiszen mindenkinek a sajátja a legnagyobb, másrészt az emberek tűrőképessége nagyon eltérő.
És bár fejlesztheted, edzheted magad, ha érzékenynek, labilisnak születtél, sosem fogod olyan jól viselni a nehézségeket, mint az, akinek erősebb az idegrendszere.
A depresszióval kapcsolatban az orvosok sokszor beszélnek örökletes hajlamról is, ami a teherbírást illetően teljességgel megfigyelhető.
A kutatók azonban nem nyugszanak, folyamatos kísérletekkel, megfigyelésekkel keresik a választ arra, miért esnek egyre többen depresszióba.

Miért éppen a fiatalok és az idősek a legveszélyeztetettebb korcsoport, s hol bújnak meg az általános érvényű kiváltó okok?

Nos, ha egyelőre nem válaszoltak is meg minden kérdést, egyre rájöttek: az alvás alapvetően befolyásolja a depresszió kialakulásának esélyét.Meglepő eredmények

– A korai fekvéssel megnő az esélye annak, hogy valóban annyit alszunk, amennyire szükségünk van.Azoknak a fiataloknak, akik éjfélkor vagy később fekszenek le, 24 százaléka szenved depresszióban, 20 pedig hajlamosabb öngyilkossági kísérletekre, szemben azokkal, akik 10 órakor vagy annál korábban térnek nyugovóra.

Igaz, a kutatás ezúttal a fiatalabb korosztályt vizsgálta, a kutatók szerint az eredmények minden korcsoportra érvényesek, hiszen alvás hiányában kortól függetlenül kimerítjük szervezetünket.Azoknak, akik azt állítják, hogy minden éjjel öt, illetve annál kevesebb órát alszanak, 71 százaléka szenved depresszióban, 48 százalék pedig mind többet gondol öngyilkosságra.


– Az elegendő alvás olyan megelőző intézkedés, amely felvértez a depresszió ellen és segít a kezelésében is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails