2011. július 10., vasárnap

A terítés tízparancsolata

Az ünnepi asztal

A terítés tízparancsolata

1.
AZ ünnepi abrosz tiszta, folt nélküli legyen, mert pecsétes terítő étvágyűző látvány. A színkiválasztásnál fontos, hogy az abrosz színe harmonizáljon a teríték és az esetleges díszítés színével, stílusával.

2.
Ép szélű, tiszta edények, poharak kerüljenek az asztalra, az evőeszköz se legyen csorba.

3.
Az összhatás lényeges: nem elég, ha az abrosz ünnepi, de a tányérok, evőeszközök se legyenek kopottak vagy fordítva.

4.
Szerény holmival is ízléses asztalt varázsolhatunk, de csak akkor, ha a terítékek egymáshoz illenek. Olcsó virágos abroszra nem illik a régi porcelán, az ezüst gyertyatartó, viszont fehér damasztra ne rakjunk cserépedényt.

5.
A terítés stílusa illő legyen az ételekhez: pörkölthöz, gulyáshoz jól illik a cserépedény, a szőttes terítő, a franciás fogásokhoz pedig a porcelán. Büféasztalra olyan textília való, amely könnyen mosható.


6.
Ha nincs kétféle készletünk, akkor a mindennapra használtat hozzáillő terítővel, szép színes papír- vagy textilszalvétával, a tányérokkal harmonizáló vázával, gyetyatartóval tehetjük ünnepélyessé.

7.
Az ételek tálalása: amennyiben komplett étkészletünk van, a hozzátartozó leveses-, pecsenyés-, tésztástálat, fűszertartót használjuk. Ha nincs, kiválóan alkalmasak a tálaláshoz a hőálló edények vagy az üvegből készült fűszertartók.

8.
A poharakat is az étkészletünkhöz válasszuk: "kilóg" a csiszolt kristály a népies asztalon, de ugyanúgy szemet bántó a damaszton a rusztikus kancsó, kupa.

9.
Ne legyen túlzsúfolt az asztal; nem csak zavaró látvány, de kényelmetlen is. Ezért a váza inkább alacsony legyen. A gyertyatartót úgy helyezzük el, hogy se a gyertya, se a lángja ne zavarjon senkit. Az italokat, a salátástálakat, a kenyereskosarat - ha nem férnek el az asztalon - zsúrkocsira vagy terítővel letakart asztalkára, székre tegyük.

10.
Tányérra adagolva szolgálhatjuk fel a fogásokat, ha csak négyen-öten ülnek az asztalnál. Hét-nyolc személynél viszont előnyösebb, ha tálalóedényben szervírozunk. Jó szolgálatot tesz a mécsessel fűtött vagy villannyal működő melegentartó főzőlap.

(forrá:http://www.hoxa.hu)

1 megjegyzés:

Kati írta...

Köszi az infokat.:)

Related Posts with Thumbnails