2011. július 16., szombat

Röptessünk sárkányt!

Szükséged lesz nagyméretű papírra, színes krepp-papírra, legalább 2 szál nádra, ragasztóra, festékre, késre és madzagra.

Többféle alakú sárkányt ismerünk, mint négy-, öt-, hat-, nyolcszögletű, kör, illetve mi most a hagyományos paralelogramma alakú sárkány elkészítését mutatjuk be.

Először is vesszük a 2 db nádszálat és madzaggal erősen összekötjük azokat keresztben. Majd mindegyik nádszál végét ú.n. kátyusra bevágjuk.



Ezekbe a vágásokba kell körbe erősen kifeszíteni madzagot. Az így elkészített vázat ráfektetjük a papírra, amit körbevágunk a sárkány alakját követve, kb 2-3 cm ráhagyással.



Ráhajtjuk és ráragaszjuk a papírszéleket a kifeszített madzagra. Most jöhet egy kis dizájn a másik oldalára.



Különféle alakú sárkány is készült. A festés után kantárt, tartómadzagot és farkot kell rögzítenünk a sárkányunk vázára. A kantárhoz madzagot kötünk a sárkány felső 3 csúcsához és középen a két nádszál rögzítési pontjához a képen látható módon. Összekötjük a 4 rövidebb madzagszálat, majd hozzákötjük a tartómadzagot, aminek nagyon hosszúnak kell lennie, ha azt akarjuk, hogy a fák lombjai felett szálljon sárkányunk. Ezt a madzagot ajánlatos tartófára is feltekerni. Végül elkészítjük a farokrészt. Kb. 2 m hosszú madzagra színes krepp-papír csíkokat csomózunk.



A sárkányeresztéshez legalább két emberke kell. Az egyik tartja a sárkányt, míg a másik elkezd szaladni széllel szemben kezében néhány méter leeresztett tartómadzaggal.



Amikor a szél belekap a sárkányba, akkor a tartó gyerek elereszti a sárkányt, míg a másik továbbfut markában eresztvén folyamatosan a madzagot. Ha már túlemelkedett a házak tetején, nem kell szaladni, csak ereszteni a madzagot.


(forrás: http://www.biotippek.hu/)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails