2012. január 14., szombat

Libazsír


Ilyen finomságot vettem :-)... libazsír hmmm mennyei finom... rég ettem ennyi zsíros kenyeret mint most.
Annyira kívántam már. Én ugyanis olajjal sütöttem eddig.
Abból nem lesz sült hús alatt képződő, finom kenyérre kenhető zsiradék.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

A libazsír halványsárga színű, sűrűn folyó, enyhén ikrás állagú, kifejezetten egyedi ízű és illatú termék. A hízott liba feldolgozásakor a darabolás során keletkező, bőr alatti és hasüregi, zsírban gazdag szövetekből zsírolvasztással állítják elő. Magas füstpontja miatt nehezen ég meg (190°C).

30% telített zsírsavat, 58% egyszeresen telítetlen zsírsavat és 12% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. 100g körülbelül 11mg koleszterint tartalmaz

A libazsírt leggyakrabban kenyérre kenve, illetve főtt vagy sült burgonyával fogyasztják. Néhány ételféleség elkészítéséhez is felhasználható az egyéb zsiradékokhoz hasonló módon.
Jellegzetes ízének köszönhetően szívesen fogyasztják, elsődlegesen az őszi és téli időszakban. Jelenleg egész évben gyártják és forgalmazzák, de keresettségére a szezonális jelleg még mindig jellemző.

A libazsír különösen kedvelt Franciaország egyes részein és Nagy-Britanniában. Az 1930-as és 1940-es években a libazsír gyógyászati célú felhasználása igen jelentős volt, megfázás esetén a mellkasra kenve alkalmazták.


(forrás: http://hu.wikipedia.org )

2 megjegyzés:

  1. Én is szeretem a libazsírt és a libazsíros kenyeret, finomabb, mint bármiféle felvágott, főleg paradicsommal, vagy paprikával, mennyei!

    VálaszTörlés
  2. Bizony isteni a libazsír, mi régebb házilag olvasztottuk ki, amikor még tartottunk libákat, sőt kacsazsírt is, most is szoktunk tyúkzsírt is olvasztani, mindenik isteni finom pirítós kenyérrel:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails