2012. január 20., péntek

A téli fáradékonyság oka...

...akár az alvás hiánya is okozhatja!

Telente sokan panaszkodunk fáradékonyságra, lehangoltságra, sőt vannak, akiknél a rövid, borongós nappalok miatt téli depresszió alakul ki.



A fényhiány erősen hat a belső, azaz biológiai óránk működésére és a hormonrendszerünkre. A szemünk retinájára vetődő fény hatására egy borsó nagyságú, a koponyalap mélyén lévő szervünk, a tobozmirigy alakítja át a szerotonin nevű anyagot (amelyet boldogsághormonnak is neveznek) melatoninná.


A melatoninszint kritikus szerepet játszik az alvás és az ébrenlét ritmizálásában, így a bioritmusunkat, a hangulatunkat, a fizikai és szellemi teljesítőképességünket, de a testhőmérsékletünket, a zsíranyagcserénket is szabályozza, s hat a hormonháztartásunk egészének működésére, valamint az immunrendszerünk állapotára is.



Míg alszol, a tobozmirigy dolgozik.

Furcsa ellentmondásnak látszik, hogy a nappali fény hatására a melatonintermelés csökken, míg napnyugta után, az éjszaka folyamán a tobozmirigy egyre nagyobb mennyiségben állítja elő: csúcsteljesítményét hajnali 3-4 óra körül éri el.
Szervezetünk tehát tudatunktól és akaratunktól függetlenül érzékenyen reagál mind a fényre, mind a sötétségre.


Ha gyakran éjszakázunk, mesterséges fényforrás ingerli tartósan a „vezérlőművünket”, az agyunkat, vagy váltott műszakban dolgozunk, hosszabb utazás miatti időeltolódás zavarja meg a bioritmusunkat stb. –, akkor átmeneti vagy krónikus zavar támadhat az alvás mennyiségében, minőségében, vagyis nem tudjuk kipihenni magunkat.

A krónikus kialvatlanság pedig a szervezet kimerüléséhez és korai elöregedéséhez vezethet.



A „baglyok” veszélyeztetettek!

Sajnos, életkorunk előrehaladtával az éjszakai melatonintemelés is egyre akadozik, majd időskorunkra szinte teljesen alábbhagy. Ez a magyarázata annak, hogy a korosabb emberek kevesebbet alszanak, mint a fiatalok vagy a középkorúak, vagyis előbb-utóbb alvásdeficitük lesz.

Ez önmagában is káros lehet, mert a nem elégséges időtartamú, vagy nem elég mély alvás a szervezet kimerüléséhez és az idősödéssel járó negatív folyamatok „beindulásához”, az öregedési folyamat felgyorsulásához, egy sor betegség kialakulásához vezethet.
Hiszen az éjszakai melatonintermelődés segíti a szervezet regenerálódását, megszabadulását a méreganyagoktól.

Ráadásul ez a hormon, ha megfelelő mennyiségben állítja elő „éjszakai műszakban” a tobozmirigyünk, természetes, „házilag előállított” nyugtatószer is. Aki éjszaka kipiheni magát, jobban tűri a negatív stresszt, a lelki, érzelmi megterhelést.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails