2012. szeptember 3., hétfő

Rendszeretet

Áldás vagy átok?

Mikortól beteges a rendszeretet és meddig egészséges óriási rendetlenségben élni?




A ház van értünk és nem fordítva, és kell lennie egy határnak, amikor elengedhetjük magunkat és hagyjuk, hogy az otthonunk szolgáljon ki bennünket, mert azon túl akár kényszeressé is válhat a rendhez való ragaszkodásunk.

Vannak nézetek, melyek szerint a környezetünkben tartott rend megfeleltethető a belső rendnek.

Vagyis, aki rendet tart maga körül, az nagyobb eséllyel képes arra, hogy önmagát, az érzéseit is tisztán lássa.




Polcz Alaine írónő azt írja, hogy „rend az, amikor a tárgyak elhelyezése értelmesen és jól szolgálják a cselekvés célját.

A rendetlenség kaotikus állapot, a tárgyak nem szolgálják jól és értelmesen a cselekvés célját".


A rend meghatározása azonban szubjektív, hiszen a saját rendről alkotott elképzelésünk erősen befolyásolja a mások rendjéről alkotott véleményünket.

Az általános mérce: ha a tárgyaink praktikusan vannak elrendezve, akkor rend van körülöttünk.

Mindebből tehát az is következik, hogy amit másnál káosznak ítélünk meg, az az illető számára a tökéletes és átlátható környezetet is jelentheti.

Az általunk tartott rend, vagy rendetlenség üzenet rólunk: ilyen vagyok, így élek.

Ha pedig egy percre megállunk és megpróbáljuk elemezni a saját rendünket, fontos felismerésekre juthatunk önmagunkat illetően.




Úgy tűnik tehát, hogy nem lehet egyértelmű válaszokat adni a rend és a rendetlenség definiálásakor.

Attól, mert egy lakás takaros vendégszoba látszatát kelti, nem biztos, hogy ennek oka a belső nyugalom és béke, könnyen előfordulhat, hogy tulajdonosát a (belső) káosztól való félelem motiválja és kényszeresen cselekszik, amikor az otthonát rendezgeti.


Ha egy nap arra eszmélnénk, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, első lépésként érdemes venni a bátorságot és szembenézni az általunk kialakított környezettel.

Ne féljünk változtatni, lomtalanítani, kidobálni haszontalan dolgokat, mert ezzel megindulhat egy belső tisztulás is, ami által a gondolataink és az érzéseink is helyükre kerülhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails