2013. november 24., vasárnap

Csipke...és őszi hangulat


Nagyon egyszerű fehér pulcsit kötök, csak az ujja lesz csipkés, ez sem bonyolult minta, még fárasztó nap után is könnyű kötni.


Ma olyan mélabús hangulatba kerültem, megint borús esős idő lett.
Pedig tegnap oly szép idő volt nálunk, gyönyörű napsütés, hosszú séta, friss levegő a napokig tartó szmog után.


Láttam egy édes kis cinkét a tengelic csapatban, így hát versre ihletett.

Móra Ferenc: A cinege cipője

Vége van a nyárnak,
hűvös szelek járnak,
nagy bánata van a
cinegemadárnak.


Szeretne elmenni,
ő is útra kelni.
De cipőt az árva
sehol se tud venni.

Kapkod fűhöz-fához,
szalad a vargához,
fűzfahegyen lakó
Varjú Varga Pálhoz.

Azt mondja a varga,
nem ér ő most arra,
mert ő most a csizmát
nagyuraknak varrja.



Darunak, gólyának,
a bölömbikának,
kár, kár, kár, nem ilyen
akárki fiának!

Daru is, gólya is,
a bölömbika is,
útra kelt azóta
a búbos banka is.

Csak a cingének
szomorú az ének:
nincsen cipőcskéje
máig se szegénynek.

Keresi-kutatja,
repül gallyrul gallyra:
"Kis cipőt, kis cipőt!" -
egyre csak azt hajtja.



2013. november 20., szerda

Cserpes krémsajt


Nagyon finom! Reggelire, vacsorára egy kis koktélparadicsommal, paprikával hmmm...

Lassan reklám díjat kérek tőlük ;-)

Szívesen reklámozom a magyar termékeket, főleg ami finom és egészséges. Érdemes ennek összetételét elolvasni és a többi hasonló krémsajttal összehasonlítani.

Nem, nem drágább!


Könnyű, krémes, tejszínízű...a kép magáért beszél ;-)



2013. november 15., péntek

Szőlő-banán gyümölcssaláta



Egy kis vitamin hétvégére! ;-)

- banán karikázva

- szőlő megmosva és tálkába szervírozni őket

- aki édesebben szeretné csurgasson rá mézet, én nem tettem, mert fenséges édes szőlőt árulnak


2013. november 13., szerda

Brassói csirkemellből


Roppant gyorsan elkészül ;-)

- mellfilét apró kockára vágni, sózni, borsozni

- finomra vágott vöröshagymát libazsíron pirítani,

- majd hozzá a husi és együtt pirítani

- végén lehet ízesíteni zúzott fokhagymával és pirospaprikával

- krumplit apró kockára vágni és megsütni - de én úgy nem szeretem, ezért főzöm meg sós vízben és együtt pirítom meg a husival

Savanyúsággal tálalni.




2013. november 11., hétfő

November...és Füles


Eljött már november didergő hónapja,
Hideg szele a fák ágait megcsapja.


Meghalva elhullnak a sárga levelek,
Játszadoznak vélek a kegyetlen szelek.
Az ajtónál álló télnek hideg zúzza
A zöld ligeteket s mezőket megnyúzza.
( Csokonai Vitéz Mihály: November )



Fülesről az utolsó képem...szeles napok miatt elköltözhetett...előtte nagy huhogást tartottak az öreg parkban lakó bagollyal, egész éjjel mondták és mondták :-)
Másnap készült ez a kép róla, olyan álmos volt, elfáradt a sok huhogásban :-)

Azóta nem láttam...gondolom átköltözött a fenyőre...3 hatalmas fenyő van a túloldalt.
Tudományos megfigyelés, hogy olyan nagy fákon telelnek, melyek közelében fenyő is található.
Ennek igen gyakorlatias oka van...ugyanis nem szeretnek ázni, fázni...így eső, hó, szél ellen bebújnak a dús fenyő ágai közé ;-)
Pár napja is huhogtak, így biztos itt lakik a közelben.
Azért nagyon hiányzik és reggelente keresem kutatom hátha meglátom.



Mivel én sem szeretek fázni, így most mellényt kötök ;-)


Hosszú rizsminta lesz a magas passzé.



2013. november 10., vasárnap

Mákos kifli



- hagyományos kelt tészta


- tésztát kinyújtani és kb 10 cm-es kockákra vágni


- egy jó kanál tölteléket tenni rájuk - darált mák, porcukor, forró tejjel elkeverve, hogy jól kenhető legyen a mák - és egy kiskanál lekvárt is, mert ettől finom szaftos lesz a mák


- a tészta 2 oldalát kb 1 centisen behajtani és feltekerni

- sütőpapíros tepsibe tenni őket

- olvasztott vajjal lekenni a tetejét

- jó közepes hőfokon megsütni, míg ilyen szép színe lesz

2013. november 8., péntek

Lecsó tésztával


Ritkán főzök, így ritkán kerülnek fel receptek. Most pár napig ismét közelebbi ismeretségbe kerülök a konyhámmal :-)
Könnyű lecsó vacsora készült. Az én kedvemért betű tésztával tálalva.

- vöröshagymát finomra vágva, zsiradékon pirítani

- majd cikkekre vagy karikára szelt paprikát tenni rá és tovább párolni fedő alatt, közben kevergetni, ízesíteni sóval

- legvégén apróra darabolt paradicsom kerül bele és készre főzni, előbb fedővel lefedve, majd fedő nélkül

Én édesen szeretem, így cukorral ízesítem.
Tarhonyásan készült volna, ha lett volna itthon tarhonya... :-)

Mennyiség : 3 db vöröshagyma, libazsír, 6-8 db nagy méretű paprika, 6 db nagy méretű paradicsom, só.

Related Posts with Thumbnails