2011. március 31., csütörtök

Gerle

Télen ez a gerlepár nálam evett, hálából itt az orrom előtt készítettek fészket :-), nagyon megvagyok velük elégedve :-)
Már van 2 tojásuk, nem sikerült lefotózni, gyorsan visszaült rá.

2011. március 27., vasárnap

Almás puding


- almakompótot a pohár aljára kanalazni, rámorzsolni kekszet és leönteni vaníliás pudinggal, tetejét díszíteni almával és keksszel

Volt almakompótom, ebből jött az ötlet hogy most ne banánnal egyem a pudingot, nálam azzal a nyerő páros :-)

2011. március 26., szombat

Finomfőzelék


- 2-3 sárgarépa felkarikázva, 2-3 krumpli kockára vágva, ennek megfelelő mennyiségű zöldborsó - előbb a krumplit és répát félig megfőzni, mert a borsónak kevesebb idő kell, ízesítés só, cukor

- lisztes tejes habarással besűríteni

Főzelékes vagyok, gyerekként sem volt velem gond, lelkesen megettem amit elém tettek, kivétel ez alól a tök és kelkáposzta, ja meg a Nagyi salátafőzeléke sem aratott sikert az unokák körében :-)

2011. március 22., kedd

Víz világnapja


Amit a Víz Világnapjáról tudni kell

A vizek szennyezése, a természetes élőhelyek átalakítása, a túlhalászat és számos más probléma világszerte aggodalommal tölti el a természetbarátokat. Hiszen víz nélkül az élet elképzelhetetlen! Ezért döntött úgy az ENSZ XLVII. Közgyűlése, hogy március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánítja. 1994 óta ezen a napon a világ minden táján különféle eseményekkel, rendezvényekkel igyekeznek felhívni a figyelmet a vizek védelmére szerte a világon.

(forrás és fotó:http://www.nlcafe.hu/)

2011. március 19., szombat

Szezámos rúd


- 40 dkg liszt, 1 ráma, 1 kicsi doboz tejföl, só ízlés szerint, 2-3 evőkanál szezámmag a tésztába + a tészta tetejére, esetleg még 5dkg reszelt sajt is

- lisztet a rámával elmorzsolni majd a többi hozzávalóval összegyúrni és pihentetni 1-2 órát

- 0,5-1 cm vastagra nyújtani a tésztát, lekenni tojássárgával, meghinteni szezámmal és derelyevágóval centis csíkokra szeletelni

- tepsire tenni és közepes lángon rózsaszínesre sütni

Ha a tésztába teszünk sajtot akkor sokkal puhább lesz. Lehet szezám nélkül is, akkor sajtot szórunk rá, vagy köménymagot, lehet variálni, hol ilyen ízűre, hol olyan ízűre.
Marcsika kolléganőm receptje ;-)

2011. március 8., kedd

Brokkolifőzelék sült husival


- apró kockára vágott krumplit sós vízben megfőzni, az utolsó pár percben fagyasztott brokkolit tenni hozzá, só, bors, currypor ízesítés

- tejfölös lisztes habarással besűríteni - 1 kicsi pohár tejfölbe 2 evőkanál lisztet keverni ,picit hígítani vízzel és szűrőn keresztül ráönteni hogy szép sima legyen, még 1-2 perc főzés és kész

- bármilyen sült husival tálalható

Érdekes ízkombináció, nekem nagyon ízlett a brokkoli-krumpli páros ;-)

2011. március 6., vasárnap

Csokis kiflik


- 6 dkg cukor, 5 evőkanál tej, 5 evőkanál olaj, 125 gr túró, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál apróra vágott csoki

- cukor + csipet só + tej + olaj + túró - jól elkeverni majd a sütőporos lisztet és csokit is belekeverni

- 3 mm nyújtani kb 40*20 cm téglalappá - 6 négyzetre vágni, ezeket átlósan ketté vágni és kifli formára sodorni

- tojássárgával lekenni és 180 fokon 20-25 perc sütés


(forrás:http://alchri62.blogspot.com/2009/03/villamgyors-csokis-kiflicskek.html)

2011. március 1., kedd

Narancslé


Igazi kézzel facsart narancslé ;-)!
Jó kis C vitamin, szükség van vitaminra, tél vége, fáradtság, náthás idő, fel kell tölteni a szervezetet, ilyenkor naponta facsarok 1-2 narancsot vagy mandarint.
Related Posts with Thumbnails