2014. február 26., szerda

Krumplis tészta


Most egy kicsit túl főtt a tészta, nem ez volt a legjobb alkotásom, azért elfogyott :-)

- krumplit kockára vágva, sós vízben megfőzni

- nagy kocka, vagy fodros kocka tésztát sós vízben megfőzni

- majd mindent leszűrni, krumplit összetörni és a tésztával öszekeverni

- finomra vágott vöröshagymát libazsíron megpirítani, majd erre tenni a tésztát, ellapítani és lepirítani

Jó nagy serpenyőben lenne jó, de én is kétszerre szoktam, mert normál méretű serpenyőben sütöm. Tálalásnál még meghinteni őrölt borssal.

Ezután olyan de olyan szomjas vagyok, hogy általában fél liter gyümölcsös teát lehörpintek. Ma meggyes ízűt ittam, kevés mézzel édesítve.

2014. február 24., hétfő

Hoppá... :-)

Meglepi ért pénteken :-)

Nem rég nyitott a közelünkben, egy coop mini üzlet. Munka után betértünk kolléganőmmel, kedvesek az eladók és ott árulják a kedvenc pékségem kenyerét.

Mit sem sejtve, kolléganőm kezébe nyomtam egy heti akciós újságot....


Ó mondom, milyen jól néz ki a palacsinta, valami hasonlót sütöttem....aztán nézem, nézem, mondom nekem is van ilyen narancsos tányérom....jobban megnézem....jééééé....hát ez az én fotóm :-)


Olyan jót nevettek rajtam....mondták, hogy süthetnék nekik is, mert igen guszta.

Ez egy nem várt elismerés...remélem a blogom is olvassa, aki feltette ;-)

Nem, nem csinálok belőle problémát, hogy illusztrációként felhasználták, nyugodtan megteheti bárki. Bármit lehet vinni, képet, receptet, ( egyébként az újságban lévő recept nem az enyém :-)...)

Nekem kódolva van a blogom, sokak bosszúságára :-)...inkább a szöveg miatt, egy egy téma megszerkesztése nem kis meló...azért, más is dolgozzon meg ;-)

Az elején én sem feliratoztam a képeket...azóta tudom, hogy ami egyszer felkerül a netre, az ott kering mindenhol....ezért nem teszek fel személyes fotókat ;-)

Erről mindenkinek más a véleménye...van aki a családi eseményeket is közzé teszi...más azon bosszankodik, hogy lopkodják a receptjeit és sajátként teszi közzé az illető....széles a paletta.
A pc guruk pedig azt mondják, aki egyszer feltesz valamit, az onnantól mindenkié...ezt jó tudomásul venni, nincs olyan hogy enyém, tied, övé...vagy ne tegyen fel semmit....no commen.

2014. február 15., szombat

Krumpligombóc


Gombócot téli krumpliból érdemes készíteni. Lehet tölteni, én töltelék nélkül készítem és lekvárral tálalom.

- személyenként 2-3 db krumpli

- kockára vágva, sós vízben megfőzni

- leszűrni és krumplitörővel áttörni, majd hűlni hagyni

- 3 db krumplihoz, úgy 3 evőkanál lisztet számítunk és 1 tojássárgát - simára keverni

- nagyobb fazékban vizet forralni

- diónyi gombócokat gyúrni és a forrásban lévő vízbe tenni, közepes lángon főzni

- ha fejöttek a víz tetejére, gyorsan megfő, mert ez puhább gombóc - szűrőkanállal kiszedni és

- vajon pirított zsemlemorzsában meghempergetni

- lekvárral, porcukorral tálalni - én a morzsába teszek cukrot, hogy édesebb legyen

2014. február 11., kedd

A nap képe...

Ovisok lettek a kicsi pingvinek...amíg a szülők halat fognak, addig ők ovis csoportban vannak :-)



2014. február 7., péntek

Gyógyító zöldségleves


Kérem szépen, utolért a nátha...pedig én futottam előle....de a piszok kis bacik gyorsabbak voltak :-/

Ágyban párnák közt jobban és gyorsabban gyógyulnék....de nem....inkább a munka....pedig hogy megfogadom mindig, hogy legközelebb nem és nem hagyom magam és juszt is táppénzre megyek.

Forró levest kívántam és húsleves helyett, sok finom zöldséggel készültet főztem, annyira jól esett.

- 2 gerezd fokhagymát finomra vágtam és a feldarabolt sárgarépával és gyökérrel együtt kevés libazsíron megpirítottam

- majd felöntöttem vízzel

- krumplit is tettem bele, azt is felkockázva

- zellert és karfiolt is - zellert nagyobb kockákra vágva, a karfiolt rózsákra szedve lefagyasztom és ilyenkor csak kiveszek belőlük és mehet a levesbe, ezeket nyersen és nem blansírozva fagyasztom - így mindig van itthon ha szükségem lenne rá, mint most

- ízesítettem sóval és pár szem egész borssal

- forrás után lefedve, takarékon készre főtt

- a tésztát külön sós vízben kifőztem, majd leszűrtem



Eddig megettem -
2 kg mandarint
2 kg görög narancsot
1 kg banánt
1 kg édes almát
fél kg citromot

ideje lenne meggyógyulnom!

Mint kiderült, orrmelléküreg gyulladás miatt fáj a fejem és szerdára belázasodtam.
A doktor nénim is tudja, hogy én csak népi gyógymódokkal gyógyulok :-)
A hagymateát nem szeretem, helyette viszont citromfűteát iszom, ami nagyon kellemes ízű főleg mézzel.
Tegnap este pedig eukaliptusz illóolajos gőzölést végeztem volna...még csak a meleg vízbe csepegtettem az olajat, amitől már akkor olyan tüsszögőrohamot kaptam, hogy menten kitisztult az orrom :-)



2014. február 4., kedd

Kolbászos szendvics


Hétvégén kicsi gépemet felfrissítették, nagyon rendes szervízes gurum van ;-)

Szombat este kipurcant a vírusírtóm, anélkül pedig nem használom a netet, mert sok anyagom van fent. Hiába mondta az én drága gurum, hogy azért van D lemezem, hogy oda lementsek mindent ami kell...no de kérem én nőből vagyok...! :-)

Frissítés után IE-n is működik a blogom, végre olyan színű a fotó, mint amilyenre készítettem. Nekem mozillán csúnya színben tette fel.

No, de térjünk a szenvicsre :-)

Ez hideg...viszont ebből lett a meleg :-) , csak arról már nincs képem.

- vajjal megkenjük a kenyeret

- rátesszük a kolbászkarikákat

- szeletelt paprikát - paradicsomom nem volt, egyébként sokkal finomabb lett volna vele

- sajttal meghintjük és mehet a sütőbe vagy grillbe

Forró citromos teával kínáljuk, akár hétvégi reggelire, akár egy gyors vacsorára.



2014. február 1., szombat

Tarhonyás csirke

 


- finomra vágott vöröshagymát, libazsíron megpirítani

- majd rátenni a csirkét és tovább pirítani, sózni

- pirospaprikával meghinteni és vízzel felönteni, hogy épp ellepje

- 1-1 paprikát és paradicsomot nagyobbra vágni és ezt is hozzá tenni

- mikor félig megfőtt a paprikás csirke, akkor kerül bele a tarhonya és tovább főzni, közben kevergetni, nehogy lekapjon a tarhonya, apránként pótolni vízzel, míg puha lesz és szaftos

Mennyiség: 2 kisebb vöröshagyma, 2 db comb, 2 db szárny, aprólékból nyak, szív, 1 db farhát félbe vágva, 1-1 db paprika, paradicsom, só, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1-2 evőkanál libazsír,  2 merőkanál tarhonya

Nekem kicsit szétfőtt a pipihús, mint általában, sosem találom el a főzési időt :-)
 

Related Posts with Thumbnails