2014. január 30., csütörtök

2014. január 28., kedd

Rántott csibemell


 - krumplit kockára vágni és sós vízben megfőzni

- csibemellet felszeletelni, ha kicsit vastagabb lett, érdemes kicsit megklopfolni

- sózni és panírozni - liszt - tojás - zsemlemorzsa

- serpenyőben zsiradékon, jó közepes lángon sütni

- krumplit leszűrni és krumplinyomóval összetörni - villányi vajat keverni hozzá és kevés tejjel, jól kikeverni, finom krémes habos legyen


2014. január 25., szombat

Lekváros kelt kifli


- hagyományos kelt tészta

- fél centis vastagra nyújtani és 10 centis kockákra vágni

- kemény lekvárral tölteni - nekem a saját készítésű almalekvárom vált be sütésre

- a tészta szélén 1-1 centit behajtani és feltekerni

- sütőpapírral bélelt tepsibe tenni és olvasztott vajjal lekenni a tetejét

- jó közepes hőfokon sütni

Mindenkinek van saját bevált tészta receptje, amiből elkészítheti. Nekem is van, ami bevált és finom puha tészta.
Viszont nem mindig van időm gyúrni és keleszteni. Ekkor az előhűtött termékeket használom és gyorsan elkészül a finomság. Én a Sparban veszem, de minden nagyobb áruházban lehet kapni kelt,-leveles,-rétes,-pizza,-stb. tésztákat.

2014. január 20., hétfő

Túrógombóc


Könnyed és finom és...és..... :-)

Semmi bonyolult nincs benne, bátran kezdjenek hozzá a kezdő háziasszonykák ;-)

- egy nagyobb fazékban felteszünk vizet forralni...míg felforr addig elkészítjük a morzsát és túrót

- 0,5 kg túró, 8 dkg gríz ( búzadara ), 2 evőkanál liszt, 2 egész tojás - összekeverjük és pihentetjük

- serpenyőben kevés vajon zsemlemorzsát pirítunk, mikor már pirul akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy lekapja és égett ízű legyen - ha kész van, akkor keverünk hozzá egy kis cukrot, ízesebb lesz

- a víz már forr, vegyük közepesre a lángot

- diónyi méretű gombócokat formázunk és mehet is a vízbe, fakanállal óvatosan alákeverünk,  ha netán pár gombóc az edény aljára tapadna - közepes lángon úgy 10 percig főzzük, szépen megnőnek és egyre puhábban lesznek, egyet kiveszünk kettévágunk és ha a közepe is átfőtt készen van

- szűrőkanállal kiszedjük, és a morzsába hempergetjük

Ha kisebb méretű fazekunk van, akkor két részletben főzzük ki, mert fél kilóból sok gombóc lesz ;-)

Tálalásnál ízlés szerint tejföllel, porcukorral kínáljuk. Gyümölcsösen is ettem már, fenséges finom volt mézes eperrel.



2014. január 17., péntek

Tyúkcomb krumplifőzelékkel


Én olyan ártatlan vagyok, mint a ma született bárányka :-)

Jöttem volna én, de az IE-n nem működök, Mozillán a képet nem töltötte fel...most végre sikerült.
Nagyon rafinált ez a blogspot.

No de addig is, míg nem a gép előtt ültem...véletlen betévedtem a konyhámba :-)

Finom tyúkcombot sütöttem, semmi rafinéria, csak ahogy szoktam.

- házi tyúkcombok ízesítve

- hőállótálba vagy tepsibe tenni a husikat

- paradicsomot, vöröshagymát nagyobbra szelve a combok közé szórni, pár gerezd fokhagymát is

- picit sózni, kakukkfűvel meghinteni, libazsír alá és kevés víz - fóliával lefedni és sütőben közepes hőfokon megsütni, kb. másfél órát szoktam, szeretem ha jól átsül, bár közben locsolgatom, ha kell pótolom a folyadékot, ne száradjon ki a hús

- krumplit kisebb kockára vágni és sós vízben ami épp elfedi, puhára főzni ( aki szereti 1 babérlevelet tehet hozzá )

- majd behabarni - 1 kispohár tejfölbe, 1-2 evőkanál lisztet keverni, pici vízzel hígítani és a krumplihoz önteni, majd kevergetve készre főzni - én szűrőn keresztül öntöm bele, így tuti sima lesz és még pótolom vízzel vagy tejjel ha túl sűrű lenne

Mennyiség étvágytól függ : személyenként 1-2 tyúkcomb, 1-2 jó közepes méretű krumpli  - tepsibe  2-2 paradicsom és kisebb hagyma, fokhagyma, 1 tejföl

2014. január 6., hétfő

Gyümölcsös kosárka


Kosárka...kosárka....gyümölcsös kosárka...hej...teli legyen mindenkié azt kívánom ;-)

Szőlőt szedegetem,
szőlőt mind megeszem.


Érett körte, sárguló
A mogyoró kopogó.
Mókuska is gyűjtögeti,
Hosszú a tél, el kell tenni

(Fésűs Éva verse)


Feneketlen zsákom mélyin
narancs is akad,
osszátok szét gerezdenként.

(Télapó vers)



2014. január 1., szerda

Lencseleves kolbásszal


Nagyon boldog új évet kívánok Mindenkinek!


2014-es esztendő is, lencselevessel indul ;-)

A fotón még gőzölög, finom lett.

- a lencsét alaposan megmosni

- majd sós vízben, fedő alatt kislángon félig puhára főzni

- ekkor kerül bele a karikára szelt sárga és fehérrépa

- karikára szelt kolbász

- csak a legvégén kell berántani

- rántás: 1-2 evőkanál olajon, 1-2 evőkanál lisztet világosra pirítani, majd tűzről levenni és fél evőkanál pirospaprikát keverni hozzá, majd kevés vízzel simára keverni

- levesbe önteni és még pár percig főzni

Van aki hagymásan készíti, babérlevéllel, úgy is nagyon finom.

Mennyiség : 2 személyre 3-4 közepes méretű merőkanálnyi lencse, 2-2 közepes méretű sárga-és petrezselyemgyökér, kolbász étvágy szerint, 1 kisebb vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma egészben, 1 babérlevél, só, csipet bors, pirospaprika





Minden évben más színű a karácsonyfánk, most ezüst díszek kerültek rá.

Nagy örömömre, sikerült vennem egy vékony üvegvázát, amibe díszgömböket tettem.



Related Posts with Thumbnails