2013. szeptember 28., szombat

Paradicsomszósz natur husival


Mindenáron főtt hússal kívántam meg, így hát pipihusiból készült.

- először a kockára vágott krumplit sós vízben feltenni főzni

- liszt és olaj rántást készíteni, amibe a felhígított sűrített pürét önteni és készre főzni, ízesíteni sóval, zellerzöldjével, vagy bazsalikommal, kis fej vöröshagymával, cukorral

- mellfilét vékony szeletekre vágni, sózni és kevés libazsíron megsütni - mivel a húslevesből tettem el pár kis dobozkával a fagyasztóba, most nagyon jól jött, mert azt öntöttem alá és fedő alatt készre pároltam.

Anyukám főtt marhahússal készítette, abból lenne az igazi, mivel én csak szárnyast és halat eszem, nekem marad ez a verzió.

Mennyiség - személyenként 1-2 szelet hús, 1-2 db jó közepes méretű krumpli, 1 üveg vagy 1 nagy dobozos aranyfácán sűrített paradicsom ( ennek van a legfinomabb íze ), lisztből úgy 4 púpos evőkanál és annyi olaj hogy pirítás közben keverhető legyen, 1 kicsi vöröshagyma ( elhagyható ), csipet bazsalikom vagy 1 szál zellerzöld a kertből vagy fagyasztóból, só, cukor ízlés szerint, püréhez víz - méricskélve talán össz 8 dl körüli - mert én a doboz felét egy 2 dl-es mérőbe kanalazom, azt felöntöm csurig, amit a rántáshoz öntök és még 2 dl vizet, majd a doboz másik fele ugyanígy :-) ....a lábast közben leveszem a tűzről, így nem ég le addig sem :-) , a húshoz húsleves, vagy leveskocka vagy kész főtt hús a legjobb, 1-2 evőkanál libazsír

Milyen soknak tűnik így leírva :-)



2013. szeptember 23., hétfő

Szőlő-barack-banán gyümölcssaláta


Egyik finomabb, mint a másik...így együtt meg hmmmm.... :-)

- banán karikázva

- őszibarack cikkekre szelve

- szőlő elfelezve és magozva - késheggyel gyorsan kimagozható - de nem feltétlen kell, főleg ha kisebb szeműek

Ezt sem csurgattam mézzel, mert édes zamatos gyümölcsökből készült és a szőlő és barack enged egy kicsi levet.

Akár munkahelyre is vihető uszonnaként, kis dobozkában. Este is elkészíthető, legfeljebb a banánt reggel frissen tenni bele. Gyerkőcöknek iskolába is kiváló csemege!




2013. szeptember 21., szombat

Zelleres burgonyafőzelék


- 4-5 darab burgonyát és 1-2 kisebb zellert meghámozni, megmosni és karikára vagy kockára szelni, fél centi vastagra

- lábasba tenni és annyi vizet önteni rá, amennyi ellepi

- sózni és felforralás után, fedővel lefedve kisebb lángon puhára főzni

- 2-3 evőkanál lisztet és 2 dl tejfölt összekeverni, kevés vízzel hígítani, majd szűrőn keresztül önteni és kevergetve behabarni a főzeléket, pár perc és kész

- lehet ízesíteni őrölt borssal és finomra vágott zellerzöldjével

Érdemes a zellert eleve a zöldjével vásárolni és finomra vágva, vagy egyben is lefagyasztani kis dobozkában, vagy zacskóban. Burgonya és paradicsomos ételekbe jól jöhet szűkösebb napokban a télen ;-) akkor már nem lesz friss zöld.

Sima natúr husit sütöttem hozzá, só, bors ízesítés, lisztbe mártva kisütni.




2013. szeptember 18., szerda

Paradicsomos mozzarellás szendvics


Ez már sajnos nem az én paradicsomomból lett, annak szerintem lejárt az ideje, bár van még rajta zöld, de ebben a hidegben nem hinném hogy beérik.

Az a klasszikus kérdés, hogy - mit kellene enni uzsonnára? - gyakran bennem is felmerül.

Mozzarella sajtot nagyon szeretem, teljesen semleges ízű, van mikor csak magában is elmajszolgatom.

Vajas kenyérrel és paprikával is finom.

Olvastam egy tesztet, hogy melyik jobb. Nekem a szarvasi ízlik, kicsi vagy nagy, mindegy. Ettem már én is rosszat, vagyis nem ettem meg :-) hol kesernyés volt, hol érdekesen savanykás. Általában addig próbálgatok egy terméket, ameddig egyik beválik és aztán hűséges leszek hozzá ;-)

Akinek van friss bazsalikomja, tépkedjen rá ;-) és egy könnyű vitamindús uzsonnája lesz.




2013. szeptember 16., hétfő

Tyúkhúsleves


Sikerült házi tyúkot vennem, persze pucolva, bontva, gyönyörűen feldarabolva és minden alktrészét hozzá adták, zúzát, szívét, lábát, úgy is mondhatnám tokkal vonóval mindent :-)

Nem volt kérdés, hogy olyan igazi házi tyúkhúsleves lesz belőle.

- combok, szárnyak és mellehúsán kívül minden a fazékba került, majd az első forralás után leszűrtem a husikat és másik fazékba tettem, hideg vízbe, sóztam, pár szem borsot tettem bele és forralás után, takarékon fedő alatt úgy fél órát főztem

- addig megpucoltam a sárgarépát, fehérrépát, zellert, krumplit, 1 kisebb vöröshagymát aminek a belső barna héját rajta hagytam, 1-2 gerezd fokhagymát csak a külső héját vettem le, aki szereti karalábét is lehet

- répákat lehet nagyobb darabokra vágni, nekem kicsit szétfőtt felkarikázva, kisebb krumplit csak negyedbe vágtam

- hozzá tettem a husihoz és tovább főztem takarékon

- majd jó fél óra múlva került bele a paprika kicsumázva, nagyobbra vágva, pár rózsa karfiol és egy kisebb csokor petrezselyemzöld összekötve cérnával, ekkor kell csak a májat beletenni

- ilyenkor már kóstolgatom, kell e hozzá még só

- még fél óra főzés és készen van

Mivel én apróbb husikból főztem, ennek elég kb. másfél óra. Ha egyben főzi valaki a tyúkot, akkor annak dupla idővel kell számolni. Nem kell megijedni, szépen elrotyog ott magában a tűzhelyen. Lehet közben mást csinálni.

Mennyiség - tyúk részei mint fentebb írtam, nagyobb méretű répákból 3-3 darab, zeller és karalábé kicsi fej, vagy ha nagyobb méretű, akkor a fele elég lesz, 1 kisebb közepes vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, kicsi krumpliból 3-4 darab (krumplit nem mindenhol divat húslevesbe főzni,mi szeretjük), 1 paprika, 3 rózsa karfiol, 1 csomag petrezselyemzöld ( érdemes zölden venni a répáját ), só, pár szem bors 5-6 szem

A levestésztát mindig külön sós vízben főzzük ki, leszűrve, vagy a leveshez tesszük, vagy külön tálkában kínáljuk.

Nagyon finom volt, bontott csirkéből nem lehet ilyen finomat főzni.






2013. szeptember 15., vasárnap

Bio tej

A laktózmentes termékekről már írtam. Miközben azokat válogattam, rábukkantam a polcokon a bio termékekre is :-)

Milyen szerencse, hogy így lett! Ugyanaz a gyártócég, Naszálytej.

Jó ideig uht tejeket ittam, egy idő után minden bajom lett tőle. Váltogattam a zacskós tejeket, szégyen nem szégyen, azt kell írnom, hogy egyik rosszabb mint a másik.
Volt egy nagyon finom tejföl, ami egyszer csak eltűnt, nyoma veszett. Így azokat is próbálgattam, egyre kevesebb sikerrel.

No de aztán minden gondom megoldódott :-)


Miért jó a bio? Erre a Naszálytej gyártója megadja a választ -

•a biogazdálkodás során a teheneket nem kezelik antibiotikumokkal, nem kapnak mesterséges hozamfokozókat, így azok maradványai nem kerülhetnek a szervezetünkbe,


• a biogazdálkodás olyan gazdálkodási forma, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, így a tehenek takarmánya nem tartalmaz sem szintetikus műtrágyából, növényvédőszerből származó vegyszermaradványokat, sem génmanipulált összetevőket,

• a biotejtermékek nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges élelmiszer-adalékanyagokat.



A túró is finom, arról nincs fotóm....a többi terméket még nem kóstoltam, mert sajnos elég hiányos a választék, az ára alig több a hagyományos tejtermékeknél.
 
 
A Zöldfarm biotejtermékek értékeit a biogazdálkodásból származó biotej biztosítja, melynek eredetét az Európai Unió által elismert ellenőrző szerv, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. szavatolja.



A Biokontroll Kft. HU-ÖKO-01 jelöléssel tanúsítja a szigorú követelményeknek való megfelelőséget. Az élelmiszereken tehát elsősorban az ilyen azonosítóval ellátott címkét kell keresni:


No és hogy miért nem házi tejet veszek? Mert abban van a legtöbb bacilus! Ezt egy laboros ismerősömtől tudom, akik bevizsgáltak már jópár tejet.
Pedig én házi tejen nőttem fel, de azt a szomszédék egyetlen Riska tehén teje volt. Nagyszüleim és Szüleim közelében is volt lehetőség, hogy közvetlen ismerőstől vették a házi tejet, melynek nincs párja, oly finom és dús.
A tejkimérők viszont sok gazda tejét összeöntik és ezek között bíz mindig akad, aki nem tartja be az előírásokat.
 
No de még a Cserpes termékeket nem próbáltam ki! ;-) Már itt is árulják az egyik pékségben. Nagyon dícsérik, ahogy olvastam róla....én csak magamnak hiszek, ha jó véleményem lesz, megírom.
 
Egyelőre a biotól semmi bajom, a tejföl lejárat előtti napon még üde és friss ízű volt. Nem pedig kesernyés mint a legtöbb bolti, lejárat előtt 2 héttel is.
 
 

 
Elért hozzánk is a hideg ősz. Borzasztó bánatos voltam, mert egésznap esett az eső. Elmosta a Mézesnap-ot. Pedig úgy készültem rá, hogy finom különleges mézeket fogok venni. Jó kis programok és koncertek lettek volna.
 
Bíz látni már a falevelek szélein a barnás színeződést, ami az ősz eljövetelét jelzi. A platánon dús termések csüngenek a tengelicek örömére. Egy pár, vagy több pár a nyáron itt költhetett, mert jöttek inni hozzám a párkányra.



2013. szeptember 11., szerda

Lecsós csibemell, főtt burgonyával



Ki kell használni az olcsó és napérlelte paprika és paradicsom dömpinget.

Lassacskán a mélyhűtőbe is kerülnek, a paprikát nagyobb cikkekre vágva szoktam bezacskózni, kisebb tasakokban, nehogy tömbbé fagyjon, mert azt nehéz lenne szétszedni.
Paradicsomból is takaros kicsi és közepes méretűt, ami elég egy levesbe, vagy ízesíteni bármit.
Amit télen lehet venni, azok nagyon ízetlenek.

- csibemell vékonyabbra szelve, sózni, borsozni

- mélyebb serpenyőben, kevés libazsíron megsütni

- majd finomra vágott vöröshagymát tenni hozzá és tovább sütni

- ezután kerül bele a vékony cikkekre, vagy karikára szelt paprika, tovább párolni

- legvégén pedig a cikkekre vágott paradicsom, én meghámozom mindig

- sózni ha kell még, közben kevergetni, pár perc és kész is

- krumplit kockára vágva sós vízben megfőzni, leszűrni és tálalni

Mennyiség attól függ mennyi személyre - 4-6 szelet vékonyra szelt csibemell, 1-2 db közepes vöröshagyma, 5-6 db paprika, 5-6 db paradicsom, só, bors, 3-4 evőkanál libazsír, 4-5 db nagyobb burgonya





2013. szeptember 9., hétfő

Málna-barack-banán gyümölcssaláta


Mivel tegnap is gyönyörű napsütéses meleg volt nálunk, bíz elkelt a hűs nyalánkság.

Most málna került a szeder helyére, gurulós szemecskék a mélyhűtőből gurultak bele a tálkákba :-)

- barack cikkekre vágva

- banán karikázva

- málna

- bele egy nagy tálba, vagy külön tálkákba

- lefolpackozni és hűtőbe tenni

Most sem tettem rá mézet, mert így is finom édes volt, a barack pedig enged egy kis levet.





2013. szeptember 6., péntek

Sajtos őszibarackos szelet, rizzsel


Egyszerű és finom.

- mellfilét sózni, borsozni

- serpenyőben megsütni, majd zsírral kikent hőálló tálba tenni a husikat

- őszibarackot cikkekre vágva, ráhelyezni a húsra

- reszelt sajttal megszórni

- sütőben a sajtot rápirítani

- addig megfő a rizs, gyors rizst sós vízben előírásnak megfelelően készre főzni, zacskóból kibontva tálba borítani és kevés vajjal átforgatni





2013. szeptember 3., kedd

Rántott patisszon paradicsommártással


Patisszon vagy csillagtök, ki hogy nevezi. Bár tök, de enyhébb ízű, így nálam tuti nyerő a normál tökkel szemben.

Nagyon takaros kerek formája van, ami akkor lesz probléma, mikor felmerül az az egyszerű kérdés, hogy is kell ezt meghámozni?! :-)

Kezdő háziasszonykáknak írom le élményeim :-)

- kell egy hosszabb élű éles kés, amivel felszelem a patisszont - érdemes hosszában szelni egyik végétől kezdve - lesz rövidebb és szép nagy szelet is

- ha rántani akarom, akkor jó 2 cm szélesre szelem

- a nagyobb szeleteket félbe vágom és aztán meghámozom, majd a közepéről a magokat kivájom

- ezután megmosom és letörölgetem, mert a só nem tapadna rá vizesen

- sózom és panírozom - liszt, tojás, morzsa

- majd serpenyőben zsiradékon jó közepes lángon megsütöm

- 1 nagy doboz sűrített paradicsomot vízzel elkeverem, úgy 2 decivel

- 2 púpos evőkanál lisztet, annyi zsiradékon pirítom, hogy keverhető legyen

- tűzről leveszem és ekkor keverem hozzá a paradicsomot, majd felöntöm 3-4 dl vízzel

- ízesítem só, cukor, zellerzöld, oregáno, bazsalikom

- kevergetés mellett mártássá főzöm, pár perc alatt

- ha túl sűrű vízzel hígítom még

A sűrítettbe sosem teszek hagymát, aki úgy szereti, finomra szelt hagyma pirítással kezdje.

A patisszont nem érdemes vékonyabbra szelni, mert sülés után csak a panír marad :-)...annyira vizes a tök, vagy nem tudom miért, de szétsül




Related Posts with Thumbnails