2013. augusztus 29., csütörtök

Szeder-barack-banán gyümölcssaláta


Nem nagy turpisság kell ennek elkészítéséhez :-)

Igen finom édesség, jól lehűtve hmmm....

- banán felkarikázva

- barack cikkekre vágva

- szeder megmosva

- tálkákba elosztani

- mézzel megcsurgatni - én most nem tettem, mert annyira édes volt a barack és banán is

- lefóliázva hűtőbe tenni, úgy nem barnul meg a banán

Ki mikor kívánja meg, rá lehet járni és jóízűen csemegézni ;-)




2013. augusztus 24., szombat

Kacsazsíros kenyér saját paradicsommal


Fenségesen finom! :-)

Azon gondolkodtam, hogy tudnám majd méltóképpen bemutatni első, pirosra érő paradicsomterméseimet.

Fotózzam majd jobbról, fotózzam majd balról, esetleg félbevágva? Míg mostam őket a csap alatt, beugrott, hogy de ennék hozzá egy karéj kacsazsíros kenyeret hmmmm...már éreztem ízét a számban. Vettem is elő a zsírt, kenyeret, kentem, szeltem, sóztam :-)

Mind ezt vacsora után fél órával...nem ilyen kis fél kilós szeletke, nem ám, kilós meglett szép karéjjal :-)

No és hogy jutott el a tányéromig - Sok várakozás után kezdett színesedni -


Közben bőven volt időm gyönyörködni szépen virágzó porcsinjaimban :-) 


Majd egyre jobban pirosodott...én meg bőszen öntöztem nap mint nap, mivel a paradicsomtőnek a szárazság nem jó. 


Ennek hatására, a hátrányból induló tő is megemberelte magát és szépen megindult, növésben, termésben...róla még csak 2 picit szedtem, olyan kis minikét :-) 


A várva várt pillanat...mikor kettőnél kicsit megrepedt a héja oldalt...éreztem, most jött el a szüret ideje :-) 


Nagyon gyönyörűek és finom, olyan édeskés az íze, nem olyan mint amit a piacon veszek...ez aztán a bio termés :-) 


Mindenkinek szívesen ajánlom reggelire, vacsira, uzsonnára ;-) 

2013. augusztus 23., péntek

Milánóis sült husi


Gyorsan készülő vacsora volt. Nagy főzőtudomány sem kell hozzá és mégis finom, bár én mindent szeretek ami paradicsomos :-)

- először a tésztát megfőzni sós vízben

- amíg a tészta fő, elkészíteni a paradicsomszószt

- libazsíron vagy olajon lisztet pirítani és felönteni a felhígított sűrített paradicsompürével - aki szerencsésebb és kertben terem neki és ideje is van, fenséges finom friss paradicsomból készítve - akkor viszont finomra vágott vöröshagymát pirítani kevés zsiradékon, liszttel meghinteni és a meghámozott feldarabolt paradicsomot hozzá tenni, ízesíteni sóval, cukorral, zellerzölddel, fedő alatt rotyogtatni míg kellően mártásos püré lesz

- csirkemellet apró kockára vágni, sózni, borsozni - aki szereti a csirkés ételízesítőt, azzal ízesíteni - libazsíron pár perc alatt megpirítani

Fél óra alatt elkészíthető vacsora, sajnos mosogatnivaló bőven lesz, de megéri ;-)

Tálalásnál reszelt sajttal bőven megszórni!

2013. augusztus 20., kedd

Kenyérünnep, lóverseny, kánikula

Ma van a X.Kenyérünnep nálunk :-)

A város apraja, nagyja kint van az üdülőtelepen, ahol strand, park, víz, medence, hűsítő fák árnyékában ünnepelnek. Programok, koncertek estébe nyúlóan.

Itt még 35 fok tombol, nem úgy mint nyugati ország részen. Mi sem bizonyítja jobban, mint ez a kép :-)

Este lesz 2 koncert is, aztán tüzijáték.

Tegnap tartották meg a Pékakadémiát, mely a mindennapi eledelünk körül forgott.

Jónak mondható az idei búzatermés, a mintegy 5 millió tonnából jutna exportra is, de a szakemberek szerint a külföldi piacokon történő értékesítés az idén nem lesz túl erős.


A Szegedi Gabonakutató Kft. bemutatta a szögedi rozsbuza kenyeret. Az ilyen termékekből összeállított kóstoló osztatlan sikert aratott a Pékakadémián. Szintén újdonság az idei Szent István-napi kenyér, ami egy joghurtos tönkölyös kenyér.
 
 

Fotó: Kecskeméti Krisztina


Milyen is a jó kenyér. – A küllemét tekintve aranysárga színű, kellemesen repedezett, ha kettévágjuk, akkor belülről szép fehér, egyenletes, lyukacsos bélzetű, nem morzsálódik. Kellemesen savanykás ízű, ez nagyon lényeges, a hagyományos jellegű kovászolásból adódó termék ízét kell érezzük, a kenyérnek pedig fel kell szívnia a pörkölt szaftját –tette hozzá a szakember :-)
 
 
Lóverseny
Mezőgazdasági és veterán gépek, lovas fogatok vonultak már reggel – zeneszó mellett, fúvószenekar kíséretében. Nagyon bírom, jó kis hangulata van :-)


Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
Fotó:Kecskeméti Krisztina


Kárpát-medencei gazdák fórumát tartották Bogárzón, és a lóverseny szerelmesei minden bizonnyal ott voltak a különböző kategóriák futamait megnézni.


fogathajtó versennyel indult a nap, amelynek utolsó száma a vendégek hajtása volt, amikor a környező települések vezetői és testvértelepülések képviselői ültek a bakon.
 

Fotó:Kecskeméti Krisztina
 

Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
A délutáni programban a budapesti Kincsem Park fogadásos, hivatalos futamai zajlottak, és megyei bajnokokat is avattak.


Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
Gyönyörű lovacskák voltak, a szebbnél szebb fotók, melyeket egy nagyon kedves imerősöm Kriszti profi fotós készített...hűen tükrözik a hangulatot.
Köszönöm Neki, hogy felhasználhattam a fotóit! :-)
 
 

Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
Az új kenyér megszentelése és megszegése szintén Bogárzóhoz kötődik az orosháziak számára.
 
A Szent István-napi ünnepségsorozat, ezt a hagyományt valósítja meg.
 

Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
 
Voltak és lesznek még programok, fesztiválos hangulatot próbálnak csempészni városunk életébe. Ami nagyon jó...felpezsdül tőle az élet és a turistáknak is kellemes időtöltés.
 
Előtte 2-3 hétbe zsúfolták az összes nyári fesztivál programjait, műsorait...úgy nagyon tömény volt...így a tavalyi szezonban inkább hétvégékre osztották fel, ami sokkal jobban sikerült.
Ebben a szezonban is ezt követték.
 
 

2013. augusztus 19., hétfő

Málnás tejfölös álom


Ha már ilyen szerencsés helyzetben vagyok, hogy déli részen lakom, ahol egész nyáron tombol a hőség...nincs mit tenni, mint hűteni és hűteni magam hideg nyalánksággal :-)

Ehhez hozzá kell tennem, hogy a nógrád megyei Zabaron napok óta reggel 3-5 fok van...nappal ott is feljebb kúszik a hőmérő...nehezen is viselik egészségileg az emberek.

No de nálunk nincs ilyen gond, mert le sem megy a hő 33-35 fokról :-)...bár reggelre azért kedvezőbb 18 fok körüli.

Így  hát hidegre vágyom ételben is :-)

Árulnak még a piacon málnát, kicsit keményebb a húsa a korai málnánál, talán szedermálna lehet, vagy késői érő. Munka után lelkesen fordulok a piac felé és 1-1 dobozkával veszek...hmmm amit fel nem falok, elmentem a fagyóba ínségesebb időkre :-)




- málna

- darabokra tört babapiskóta

- tejföl

- pici cukor

Összekeverni óvatosan, vagy rétegezni egy tálba, kisebb tálkákba és jól lehűteni. Kell egy fél nap mire átpuhul és krémes jellegű lesz hmmm de finom.




2013. augusztus 17., szombat

Fokhagymás sült comb



Ez a nyár kicsit lazább lett blogolás szempontjából, ilyenkor nyáron ki ér rá!? :-)

Nyárra aktív pihenést terveztem kevéske szabadságomra és szabadidőmre, amit sikerült megvalósítanom, így feltöltődve várom a nyárutót, az őszt, a telet.

Munkahelyen annyi stressz ért az utóbbi időben, hogy muszáj volt kimozognom a sok feszültséget.

No de következzen a recept.

- a combokat csirke fűszerkeverékkel bekenni, hőálló tálba, vagy tepsibe helyezni


- 1-2 paprikát, paradicsomot nagyobbra szelni és 6-8 gerezd fokhagymával a húsok közé tenni


- 1-2 evőkanál libazsír és 2 dl víz alá


- lefedve, sütőben, közepes lángon puhára sütni


- közben a combokat lehet locsolgatni, szaftját pótolgatni, ne égjen meg az alja


- vége előtt fedőt levenni és pirosasra pirítani


- gyors rizst, fazékban sós vízben, előírásnak megfelelően megfőzni




2013. augusztus 10., szombat

Szörp...szörp...szörp :-)



Szörpből áll a világ! :-) Imádom...legyen nyár vagy tél...mindig jöhet.

Drága Nagymamám volt ennek mestere, meggyből, málnából készítette, mennyei finom volt. Az volt az igazi bio szörp!

Találtam Katinál egy receptet, ami igen szimpatikus http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/2013/07/meggyszorp-hidegen.html

Idén már nem sok meggy van, de majd jövőre aki kedvet érez hozzá, feltétlen próbálja meg elkészíteni ;-)

Aki egyszer rászokott, nincs visszaút :-)

Sajnos már pár éve nincs Mamika szörpje. Próbálgattam én a bolti szörpöket, de azok...hááát...

Aztán egyszer a bio boltban kincsre leltem...igazi mézes szörpök sorakoztak előttem a polcon mindenféle gyümölcsből...felcsillant a szemem...megdobbant a kicsi szívem...és törzsvásárló lettem :-)

Nem sokkal kerül többe mint a műszörp és sokkal egészségesebb és valódi gyümölcsből van, nem pedig ízfokozó kitudjamikbőláll.

Jelenleg földieper és málna a favorit :-)




Nálunk ma is tombolt a hőség 35 fok körül, néha úgy érzem sosem jön el a hűvös szellő...pedig nagyon várom.

2013. augusztus 4., vasárnap

Mozzarellás paradicsom saláta



Semmi bonyolult nincs benne.

Ebben a jó melegben könnyű, friss, üde elemózsia ;-)

- pár darab paradicsomot felkockázni, tálba tenni

- mozzarella sajtot apróra kockázni

- összekeverni, vagy a tetejére szórni a sajtot

- lehet ízesíteni kaporral ( én nem tettem )

- jól lehűteni és úgy enni

Aki a sós sajtot kedveli, akkor krémfehér sajtot vagy fetát használjon. Nekem azok nagyon sósak, még így sem sóztam meg.





2013. augusztus 3., szombat

Mini kert - július végén

Nagyon szépen nő ez a 2 paradicsom.
De mikor fog pirosodni?



Van rajta sok kicsi termés is, nagyon beindult a szaporulat :-) 



No és nagyon igyekszik a másik tő is, megörvendeztetett 2 kicsi bogyóval. 



Bimbós muskátli. 



Bimbós porcsin. 



Majd virág pompában :-) 



Platán nagy termetű fa, törzsét pikkelyes kéreg fedi, mely az idő haladtával , kisebb nagyobb darabokban leválik.
Az alatti rész pedig halványsárgás márványozott. 



Mindenki érdeklődve figyel fel rá, mert akkora zajjal vedlik és hullik, hogy kíváncsian szemlélik, ez ugyan mi lehet. 



Alatta ilyen a terület, a lehulló kéreg minden betakar.




No és a lekvárok :-) 


2013. augusztus 1., csütörtök

Krumplis tarhonya




- kevés libazsíron tarhonyát pirítani, majd pirospaprikával meghinteni, felönteni vízzel, hogy jól ellepje

- krumplit kockára vágni, tarhonyához tenni, sózni

- 1-1 paprikát és paradicsomot is nagyobbra szelve

- félidőnél kolbászt karikázni bele és készre főzni

Mennyiséget nehéz megadni...tarhonya függő, van amelyik jobban dagad, akkor abból kevesebb is elég.
Kolléganőm mondta, hogy házi tahonyát vett leveshez, 2 kisebb merőkanálból készítette...aztán csak nőtt és nőtt a tarhonya....kinőtte a fazekat :-)...kénytelen volt nagyobba átönteni.

Krumpliból is személyenként 1 nagyot lehet számítani. Kolbászból meg ki mennyit szeretne ;-)





Related Posts with Thumbnails