2013. július 28., vasárnap

Meggy kompót


Ebben a kánikulában csak az a jó, hogy hétvégére esett...egyébként brutál lett volna mindezt elviselni munka közben. Itthon is csak szédelgek, reggel a piacon sem volt kedvem sokáig nézgelődni, ripsz ropsz gyorsan megvettem amit kellett és húztam haza.

Bent hűvös 29 fok van :-) ...azért a kinti 38 fokhoz képest, majdnem 10 fokkal kevesebb... nos így szoktam magam vígasztalni ;-)

Úgyhogy igen jól esett a hideg kompót és bő lére eresztem, hogy legyen inni valóm is.

Nagyon receptet nem tudok írni ehhez.

- meggyet feltenni hideg vízben főzni

- ízesíteni egész fahéjjal, cukorral

- forrás után közepes lángon készre főzni

- aztán a fazekat hideg vízbe téve, gyorsan lehűteni és mehet a hűtőbe...aztán rá lehet járni enni és inni


Ebben a melegben csak gyümölcs és könnyű ételek jöhetnek számításba.
Meggyből már bespájzoltam a fagyasztóba pár zacskóval.



2013. július 22., hétfő

Őszibarack lekvár

Lekvárból a jó kis hazait szeretem :-)
Így hát pár éve megtanultam elkészíteni. Előtte Mamika főzött az egész családnak lekvárt, mi unokák és a dédiunokák csak hordtuk és hordtuk a soha ki nem fogyó kamra készletből.




Ősziből nem is igazán árulnak lekvárt, nagyon ritkán a "nagymama lekvárja" nevűből lehet kapni.

Most 2 nap készítettem, mert nekem kisebb lábasom van, amibe 2,5 kilónál több nem fér.

Ehhez a mennyiséghez venni kell 4 - 4,5 kiló barackot, mert meghámozva, kimagozva, épp hogy lesz 2,5 kiló tisztán...no meg közben kóstolgatni kell, hogy biztos finom e :-)

Megmosva, apróbbra vágva lábasba tenni.

Én a 2:1 arányú lekvárhoz valót használom, amiből 1 csomag 1,25 kilóhoz elég, így ehhez 2 csomag kellett.

Gyümölcsre rászórni és kevergetve felforralni...én kicsit még főzöm így...míg kellően puha és sűrű lesz.

Ezután 1 kg cukor helyett...80 deka elég, mert így nem lesz annyira édes.
Rászórni és forralás után még 5-10 perc sűrítés.
Nekem így vált be.

Aztán merőkanállal üvegbe merem, folpackot teszek rá...erre egy fél kávéskanál nátrium benzoátot teszek...majd ismét folpack...és tetőt rácsavarozom.

Máris teszem az előkészített puha vastag plédbe...pár napig ott hagyom.

Aztán szépen levágom a folpack szélét és pici címkével jelölöm, hogy milyen lekvár...ennél egy Ő betűt írok,  így tudom, hogy őszibarack.
Ebből 6 kicsi üveg lett.



Bátran ajánlom, akik félnek a lekvár főzéstől, hogy biztos bonyolult meg nehéz...nem, nem...nem kell félni tőle.
Megéri ezt a 1 -1,5 órát míg elkészül, mert sokkal finomabb a boltinál, ami gyümölcsöt sem  látott. 

Másnap ismételtem, így lett 12 takaros üvegem :-)...no meg maradt ki egy tálkával, amiből bevágtam 2 szelet lekváros kenyeret.

2013. július 21., vasárnap

Kacsazsír

No ez nem az én gasztro kacsazsírom...kedvcsinálónak szántam, hogy ezután ne rámával kenjük meg a gyerek és saját kenyerünket ;-)

Kolléganőm mondta, hogy vesz a piacon kacsazsírt, mert a lánya imádja a zsíros kenyeret.
Hát kaptam az alkalmon és vetettem vele, szerintem jó áron és már ettem jópár zsíros kenyeret, nagyon finom íze van.

Rájöttem, hogy nem véletlen sütött Anyu is hájat és sütött finom zsírokat, amitől sokkal de sokkal finomabb még egy zsenge zöldségleves is.

Csak az én hülyeségem volt a nagy olajra átállás, de valahogy nem olyan ízűek lettek az ételek.
Aki olvas, az tudja, hogy libazsírral készítek egyre több étket...ég és föld a különbség, mint az olajjal készültnek.



„A liba és kacsazsír kémiai összetétele közelebb van az olivaolajéhoz, mint a vaj vagy disznózsíré.

Az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különböző zsiradékok.


Energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják testhőmérsékletet.


Szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez.



2013. július 16., kedd

Mini kert - július

Nagy örömömre megjavult a bejegyzés rovat...legalábbis nálam az elmúlt időben igen nehézkes volt, nem működött rendesen.


Kezdem egy szép muskátli virággal :-)







                                                           


    Porcsinom a nagy várakozás után beindult.


Már ilyen sűrű ;-)



 Már nagyon sok virág van a paradicsomon. Hátul az esélyt kapott tő van, látszik a nagy különbség a kettő között, pedig egyidősek ;-)


Azóta van rajta 2 gyönyörű bogyóóó :-)


El ne feldkezzem a petrezselyemről, amiből már került ételbe, nagyon szorgalmasan nő.



Ő pedig a februárban bemutatott ibolyám...újra virágzik! :-) pedig semmi különös elbánásban nem részesült, az ablakban pihengetett és egyszer csak virágba borult.



 Ő pedig egy igazi kuriózum :-)...jóképű szanzavérám virágzik. Már tavaly is meglepett virággal, amiről először azt sem tudtam micsoda, ami elkezdett belőle kinőni :-)...kicsit ragacsos virág és sajnos nem sokáig tart.



Ami a legjobban meglepett, hogy alig találtam képet virágzó szanzavéráról a neten.


Egyelőre ennyi hírem van a mini kertről.

Volt érdeklődés az epremről. Sajnos kifagytak, túl alacsony a láda. De nem adom fel ;-)...majd folytontermőt veszek jövőre, mert úgy tudom azok sokkal jobban bírják a gyűrődést.

2013. július 10., szerda

Muszaka jellegű rakottas



Több receptet átböngészve készítettem, még nem az igazi. A görög muszaka olyan szaftos mártásos. Legközelebb besameles mártással fogom leönteni, attól krémesebb lesz.

- cukkinit karikára szelni, vajon kicsit megpárolni

- krumplit karikára szelni, sós vízben félig puhára főzni

- darált húst kevés libazsíron megpirítani, ízesíteni sóval, fokhagymával, bazsalikommal

- majd apróra vágott paradicsomot tenni hozzá és puhára párolni

- hőálló tálba rétegezni - cukkini - husi - krumpli

- tetejére tejföl és reszelt sajt

Mennyiség - 2 közepes cukkini, 4-5 közepes krumpli, fél kiló darálthús, 3-4 nagy méretű paradicsom, 1 nagy pohár tejföl, akár másfél is, 10 dkg reszelt sajt, pár gerezd fokhagyma.

Könnyű nyárias egytálétel.

2013. július 9., kedd

Túrós málnás piskóta


- téglalap sütőformába kell rétegezni

- 1 sor babapiskóta, hosszában tenni, mert széltében lesz szeletelve

- túró tejföllel, cukorral, vaníliás cukorral kikeverve és felét rákenni

- málnával megszórni

- majd piskóta sor következik

- tetejére túró

- legalább fél nap állás kell neki, hogy megpuhuljon és lehessen szeletelni

Hosszú püspökformába nekem kellett úgy fél kiló túró, 1-2 kispohár tejföl, 1 csomag babapiskóta, 1 doboz málna.

Lehet nagyobb lapos jénaiba is rétegezni, növelve a mennyiséget.

Nagyon finom hűs édesség, ami igazán jólesik ebben a melegben.

2013. július 7., vasárnap

Meggy




Miért jó?
A gyümölcs leve értékes antioxidáns színanyagokat tartalmaz, katekineket, flavonoidokat, antociánokat, kumarint.


100 g gyümölcs energiatartalma 58-60 kcal.


Rengeteg A-vitamint (1000 NE). B1-vitamint (0,05 mg), B2-vitamint (0,06 mg), C-vitamint 10 mg-ot.





A fémek közül gazdag vasban, kalciumban (22 mg) és magnéziumban.


Található benne továbbá 19 mg foszfor.

Sok gyümölccsel ellentétben frissen fogyasztva sem puffaszt, sőt inkább enyhíti az ilyen panaszokat.


Related Posts with Thumbnails