2012. november 29., csütörtök

Lesifotós

Egy gerlepárt sikerült meglesnem :-)

Romantikusan, szerelmesen öszebújva.




Tóth János:Már vége a nyárnak


Őszi ruhát hullató színes tarka fákon

Kicsi madár didereg, egy hajladozó ágon.



Csöppnyi feje legubbasztva, szárnya összezárva

Reménykedve föl-fölpillant, a nap melegét várja.

S lám az erdő túlsó végén nyújtózik a pirkadat

A sötétség szertefoszlik, híre-hamva sem maradt.




Virágszirmok nyílnak méhek, lepkék szállnak

Utolsó kortyát isszák, az elmúló nyárnak.

Szellők szárnya csípőssé vált, a napsugár gyenge

A nyár virágpor zászlaja mélyen leeresztve.


Őszi platánfa


Mint a hold fogytak el, az izzasztó napok

S királyságuk eljöttét ünneplik a fagyok.

A természet lassan lehunyja szemét, s takaróját várja

Hosszú álma után köszönti majd, a tavasz kis virága


Őszi kőrisfa





2012. november 24., szombat

...

Ma reggel hallottam ezt a dalt...nagyon szép...
Bántottalak - Homonnay Zsolt

2012. november 19., hétfő

Boldogság? Mi a titka?

Mi is a boldogság? Mi a titka, hogyan lehet elérni?

A következő tanácsokon, mindenkinek érdemes elgondolkodnia.



- Megbocsátás: meg kell tanulni megbocsátani a másiknak.

Nem kell persze elviselni mindenki viselkedését, de fel kell szabadítanunk lelkünket a harag alól, amely félelmet és gyűlöletet szül.
És boldogtalanságot.

Aki ugyanis nem bocsát meg embertársainak, az ugyanolyannak látja a múltat és a jövőt, ellenáll a változásnak.




- Elengedés: engedjük el azokat a dolgokat, amelyek nyomasztanak minket.

Az elengedés sok mindent jelent egyben.

Hiszen jót tehet egy nagy ordítás, amellyel kiengedjük magunkból a régóta bennünk lapuló feszültséget.

De ahhoz, hogy hosszú távon önmagunkra találjunk, el kell engednünk embereket is.

Megbékélni azzal, hogy az egyik szerettünk, már nincs velünk, hogy az egykori szerelmünk mást választott. Ez talán a legnehezebb, de sikerülhet.




- Elfogadás: ha meg akarunk szabadulni a felesleges feszültségtől, csak egyet kell tennünk: elfogadni a többieket úgy, ahogy vannak.

És persze magunkat is el kell fogadnunk, hiszen a belső békének önmagunk személyisége az elsődleges feltétele.

Ez nem azt jelenti, hogy ne kellene megpróbálnunk törekedni a változásra. Nem.

De amink van, és amin nem tudunk változtatni, azt fogadjuk el. Hogy hogyan?

Szerintem az egyik legjobb fegyver a nevetés.

"Boldogok azok, akik nevetni tudnak magukon."

Persze a belső akarat mellett ott vannak a külső tényezők is, amelyek igazán boldoggá vagy boldogtalanná tehetnek minket.

De ha magunkkal és az érzelmeinkkel tisztában vagyunk, akkor semmi sem lesz olyan éles és fájó...



(szöveg forrása: eletforma.hu)

2012. november 18., vasárnap

Lekváros omlós keksz


- 30 dkg liszt ( nekem még kellett 3-4 evőkanál )

- 1 teáskanál sütőpor,

- 1 tojás

- 1 cs van.cukor

- 20 dkg porcukor

- 20 dkg olvasztott vaj

- 0,6 dl narancslé rostosan

- 2 narancs lereszelt héja ( nálam ez elmaradt )

- ezeket fakanállal jól elkeverni, majd hűtőbe tenni 1-2 órára

- lisztes kézzel diónyi gombócokat formálni, tepsibe tenni és lisztes villával kicsit lenyomni a tetejüket, nagyobb távolságra tegyük mert sülés közben megnőnek

- 170 fokon 8-10 perc sütés míg halvány rózsaszínes kezd lenni az alja

Most lekvárral összeragasztottam őket...kicsit hígabb a baracklekvár, ezért kifolyt...nem baj, így is elfogy :-)

2012. november 13., kedd

Zöldborsós zöldségleves



- karikára szelt sárgarépát, petr.gyökeret, kevés libazsíron megpirítani, majd bio ételízesítővel meghinteni és vízzel felönteni

- teszünk hozzá vékonyra szelt krumplit, majd zöldborsót

- ízesítés só és pár szem egész bors

- felforralni, majd fedővel lefedni és takarékon készre főzni

- tésztát külön sós vízben kifőzni

Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel megszórni.

Érdemes a fagyasztóban tartalékolni, egy-két csokor petrezselymet, finomra vágom, kis dobozban lefagyasztom, bármikor szükség lehet rá és olyan mint a friss, jobban szeretem, mint szárítva.

2012. november 11., vasárnap

Őszi virágos erkély

Az ezer árnyalatban pompázó krizantémokkal, újra színt lehet vinni a virágágyásokba vagy a balkonnövények közé.

Az őszi virágzása miatt a nyugalom és az örök élet szimbólumává vált. De a növény görög neve, a chrysanthemumra, amely aranyvirágot is jelent.




A krizantém akár kint a kertben, akár a balkonnövények között, de még a kerti asztalon is remekül mutat.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy melyik helyre mekkora, milyen színű virág illik a legjobban.

A krizantém önmagában is mutatós, de ha jól eltaláljuk a méreteket és az árnyalatokat, varázslatossá festhetjük a kertet, vagy balkont.




A krizantém legnagyobb előnye, hogy az előfagyokig, akár decemberig virágozhat.

Sőt az őszi lombok között még akkor is jól mutat, ha egy kicsit már megbarnultak a levelei, virágai.




Ha virágcserépben marad:

•a földje mindig legyen nyirkos;

•csak alulról öntözzük, mert ha levélzete vizet kap, nem tud ellenállni a különböző gombabetegségeknek;

•az elhervadt virágokat csípd ki.




Ha kiülteted őket a kertbe:

•morzsalékos, laza talajba ültetni, amelyhez előzőleg szerves- vagy lassan bomló műtrágyát keverjünk. Az ideális talajkeverék alapja tőzeg, amelyhez perlitet, szemcsés homokot, kéregzúzalékot keverhetsz;

•folyamatosan ügyelni kell arra, hogy jó szerkezetű és jó vízáteresztő képességű maradjon a talaj. A növény levegőtlen talajokon rosszul fejlődik;

•az esetleges korai fagyos éjszakákon takarással kell védeni a növényt. Előfordulhat, hogy egyetlen kisebb hajnali fagy végez az éppen nyíló virágokkal. A fagykár jele: a sziromlevelek szinte megfeketedhetnek, amitől az egész növény értékét veszti;

•elvirágzás után hagyni kell eredeti helyén a növényt, az elvirágzott szárakat le kell vágni, majd a fagyos idők beálltával a töveket vékonyan betakarni falombbal. Tavasszal a lombot eltávolítani, a talajt porhanyítani. Szükség szerint öntözni, vigyázva, hogy talaja ne száradjon ki.


Még a muskátli is virít :-)

2012. november 5., hétfő

Karamellizált birsalmás csirkemell


- mellfilét kockára vágni, só, bors ízesítés

- kevés zsiradékon, serpenyőben megsütni

- birsalma megfőzve ( kompótként főztem, leszűrtem ), majd serpenyőben mézet rácsurgatni és karamellizálni, csak pár perc, ne égessük el, ahogy kezd színesedni már készen van

- sós vízben rizst főzni, leszűrni, pici vajjal elkeverni


A hússal együtt is lehet karamellizálni, nekem úgy túl tömény édes.


2012. november 1., csütörtök

...



„Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. Megvan az ideje a születésnek, és megvan az ideje a meghalásnak. Megvan az ideje az ültetésnek, és megvan az ideje az ültetvény kitépésének."






(szöveg forrása:nlc.hu)
Related Posts with Thumbnails