2011. augusztus 30., kedd

Visszér

Hajszálerek - a melegben egyre fáradtabb a lábunk? Törődjünk vele!

- ne üljünk sokáig mozdulatlanul vagy keresztbe tett lábbal. Mozogjunk, sétáljunk sokat lábunkat jól megtámasztó cipőben, ha kell hordjunk lúdtalpbetétet.

- végezzünk lábtornát, például ácsorgás közben

- naponta akár többször is, de fürdés végén hűs vízzel zuhanyozzuk le lábunkat

- együnk sok rostot

- ha tehetjük, tehermentesítsük a lábunkat, felpocolva pihentessük, ússzunk hanyatt fekve, ülve tornázzunk

- ne szorítsuk el lábunk ereit se ruházattal, se például sarkon üléssel, guggolással

- szedjünk érfalerősítő gyógyszert, a sajgó, érzékeny részeket kenjük krémmel, géllel, amelyek enyhítik a tünetet



Ha már fáj... -

A terhesség, az öröklött hajlam súlyosbíthatja a tüneteket, de még ekkor sem vagyunk fegyvertelenek.

- ne üljünk forró kádfürdőbe, ne szaunázzunk

- hordjunk kompressziós harisnyát, amely tehermentesíti a lábat, csökkenti az ödémás duzzanatot

- naponta többször kenjük lábunkat olyan krémmel, amely nem csak tüneti kezelést jelent (Venoruton) és szükség esetén borogassuk a feszülő, fájó részeket

- szedjünk vénagyógyszert, amely belülről béleli az érfalakat, csökkenti a láb vizenyősödését


Gyógyító növények -

- a gyömbér és bors serkenti a keringést és szöveterősítő rutint tartalmaz, csakúgy mint a galagonya és a vadgesztenye forrázata

- aranyvessző, árnikalevél, nadálygyökér: ha begyulladtak a visszereink, igyunk gyógyteát a keverékükből


Házitündér - változott a heti program, mivel még a konyhában is szerelnek, ezért nem ott folytatom a zónát...a 3.hét fürdő és toalett lesz ezen a héten :
ajtót, kapcsolót, tartályt letöröltem, majd az ülőkét lemostam, a kefe is ecetes mosást kapott. Az ottani rácsos polcot pedig a kádban letusoltattam a rajta lévő flakonokkal együtt.
Ma még az Ezel-ből is láttam jó fél órát, aztán rövid megbeszélés a szomszédokkal, hogy mi várható a héten és fejem sem tompa már.

2011. augusztus 29., hétfő

Milyen a jó napszemüveg



UV-szűrés -

A láthatatlan sugarak elleni védelem nem függ a lencse színétől, dioptriás, fehér lencse is szűrheti e sugárzást.

A kék színű fényen "túli" sugár az ultraviola (UV) két fajtája jut el hozzánk (A és B), a harmadikat (C) kiszűri az ózonréteg.

A jó napszemüvegen feltüntetik, hogy mely hullámhossztartományban nyújt védelmet:

UV-A sugarak 315-380 nanométer

UV-B sugarak 280-315 nanométer tartományban terjednek.


Napszemüvegpróba!

Egy oszlopot nézve csúsztassuk lejjebb a szemüveget, nézzünk ki fölötte, ugyancsak az oszlopra. Ha bármely oldalra elmozdulnak a vonalak, rossz a szemüveg, ne vegyük meg!




A szórt fény -

A hóról, homokról, vízről, üvegről visszaverődő fény erősen kápráztatja a szemet. Ettől véd a polárszűrő réteg.
A szemüvegnek nem kell sötétnek lennie, a szűrő mégis kellemesebb fényviszonyokat teremt.


Házitündér 1.hét konyha: tűzhelyet tisztítottam , ha már pont a főzőgázt állítják majd be, nem illik koszos tűzhellyel várni a szerelőket. Tegnap teljesen kiment az eszemből, lefekvés előtt kattant be, hogy kimaradt. Pedig ma 11 óráztam és vacsit is főztem, nem fotóztam mert olyan éhes voltam este 8-ra, hogy inkább gyorsan megettem a finom krumplifőzeléket és sült csirkeszárnyat.

2011. augusztus 28., vasárnap

Kánikula

Nálunk még tombol a hőség, ma is jó 30 fok volt.
Tegnap délután lazítottam bár megsültem és maradt a hűs 30 fokos lakásban ez a módszer közben egy kis jégkrém, egy kis tibi marcipános kényeztetés és láblógatás.

Egyik falszomszédom elköltözött, sajnálom mert nagyon jó csöndes szomszédok voltak. Bérleti lakásban éltek itt 2 évig. Az előtte lévők nagyon zajosak voltak, húúú :-S


Házitündér: Ma pedig belehúztam...ablakmosás, függönymosás, még az öntapadós szúnyoghálókat is kimostam, kicsit tégla színű volt a betonportól, így most délután alig tüsszögtem és fújtam az orrom. A kamrát nem fejeztem be, mert jönnek még levágni a régi csövet, így felesleges lett volna be, aztán megint kipakolni alul.

2011. augusztus 27., szombat

Hapciiiii.....

Lassan 2 hete mást sem csinálok, csak fújom és fújom az orromat :-S uuuutáááálooom

Igen, allergiás vagyok már vagy 10 éve a parlagfűre. Már nem szedek rá semmit, és nem fújkálok semmivel, sokkal rosszabb volt míg használtam rá mindenfélét.

Megtanultam vele élni...vagyis kerülöm a rokonait étkezésben, legfőképp a dinnyét, már nem is kívánom, néha a szezon elején elmajszolgatok 1-1 cikket belőle. Tulképp paradicsomot, cukkinit sem szabadna, de azt nem bírom ki. Uborka, burgonya...és még sorolhatnám.

Ilyenkor semmilyen teát nem fogyasztok, ez jó pár évembe telt, mire rájöttem. Legfőképp gyógynövényből tilos inni, de még a gyümist sem kívánom...pedig ősztől tavasz végéig gyümölcsös teán élek.

Ebben a másfél hónapban, még csak véletlen sem kirándulgatok semerre, kifejezetten jót tesz a betonon belüli élet...leszámítva a szélfúvást...mert az brutális :-/


2011. augusztus 25., csütörtök

Bazsalikomos paradicsomos szelet


- mellfilét kicsit vastagabb szeletekre szelni, sózni, borsozni és zsiradékon serpenyőben pirosasra sütni

- majd szeletelt paradicsomot tenni hozzá, ízesíteni bazsalikommal, oregánóval és pici vizet aláönteni és fedő alatt összerottyantani

- köretnek fodros vagy sima metéltet sós vízben kifőzni

Én a paradicsomos ételekbe mindig teszek pici cukrot, kicsit elveszi a savanykás ízt. Persze friss bazsalikommal lenne az igazi, nekem csak szárított van itthon.


Házitündér 4.hét kamra: gyors volt a gyűlés és végre nem pénzt, pénzt, pénzt kértek. Negyedik polcon tartom a liszt, cukor, rizs, olaj és hasonlókat, ez is rendbe lett téve, szépen sorakoznak. Sajnos a tiszta só rohamosan fogyóban és nem tudom hogy mivel pótoljam, a bio boltos sem tudja beszerezni...ha van Valakinek ötlete, szívesen venném ;-)
Ebben a hűvös 30 fokban vizes borogatást alkalmazok a kis tappancsaimon, kicsit hűti a bőrömet.

2011. augusztus 24., szerda

Kerüljük a leégést!



Praktikák - leégésre

Régi patikaszer a tejföl, amely hűsít és zsírtartalmával ápolja a kiszáradt bőrt. Író és joghurt is jó.
Ha már nem fáj, a száraz bőrt vajjal, olívaolajjal is kenegethetjük.
Remek bőrnyugtató és hámosító a leforrázott káposztalevél és lé.
Amíg húzódik ne szappanozzuk és csak langyos vízzel mossuk.



Mi a faktorszám? -

A bőr 0-5-10 percig tud védekezni a napfény ellen. A krémen látható faktorszámmal az egyéni időt kell beszorozni, hogy megtudjuk, nagyjából mennyi időt szabad bekenve eltöltenünk a napon.



Titkos sugarak -

A homok erőteljesen veri vissza a sugarakat, csakúgy mint a víz vagy a hó. Ha árnyékban vagyunk is, de a homokot tűzi a nap, alaposan megkapjuk a magunk UV-sugár adagját.
Vigyázzunk a homokozó gyerekekre!

Ha úszunk ugyanez a helyzet!

A magas hegyek között a tiszta levegő akadálytalanabbul engedi át az UV-sugarakat, mint másutt.

Az autóban, vagy a lakás ablaka mögött sem vagyunk védettek, az üveg csak akkor szűri meg a káros sugarakat, ha teszünk rá UV-szűrő fóliát.


Házitündér 4.hét kamra: a harmadik polcra kerültek áttörölgetés után a lekvárok, befőttek. Mást nem csináltam, mert adódott egy kis probléma, holnap este megbeszélés gáz ügyben...mindig van valami gond :-S
Itthon 30 fok, a munkahelyen van klíma, így elviselhető némileg a meleg, hogy nappal nem szenvedünk.

2011. augusztus 23., kedd

Ők is szomjasak



- A halak is isznak. Mivel folyton vízben vannak, ez kevéssé feltűnő. A gyors párolgás miatt vizüket mindig pótoljuk, a levegőztető és a szűrő gyors járatásával a víz hőmérséklete hűthető.

- Fürdessük a teknőst. Az ívó és fürdővízen kívül a teknősöknek párásítani sem árt. A szárazföldi teknősök, ha homokot nedvesítünk a számukra, az iszapban szívesen dagonyáznak.



- Esőt a papagájnak. A legegyszerűbb ha szobanövény spriccelőt használunk. Ha kiskora óta megszokta, a legtöbb madár kifejezetten élvezi a hetente 2-3 műesőt.

- Itassuk a hörcsögöt. Víz híján ugyan nem pusztulnak el, mégis jobban érzik magukat egy önitató társaságában.


Házitündér 4.hét kamra: a második polcra kerültek az elmosogatott sütőformák, pár serpenyő és a fali fedőtartóról lekerült fedők is.
Ma nem főztem, egésznap csak gyümölcsöt kívántam azt is hűtve. Van egy kis mini hűtőtáskám, abban viszem ilyen melegben az ebédre valót. Abban még a csoki sem olvad meg ;-)

2011. augusztus 22., hétfő

Hűsítő tippek négylábúaknak



1. Adjunk több ivóvizet!

A kutyák nem izzadnak, csak a talppárnák közötti részen, lihegéssel hűtik szervezetüket, amitől még inkább megszomjaznak. Ivóvízadagjukat duplázzuk meg és cseréljük naponta többször is.

2. Menjünk együtt strandolni!

Az úszáshoz kutyánkat szoktatni kell. Ne dobjuk vízbe az állatot! Inkább csalogassuk le a partra, majd dobjuk játékszerét a vízbe. Közben dícsérjük, bátorítsuk!



A frissítő fürdő egy kádban is üdítő lehet. A legnagyobb melegben is csak langyos vizet használjunk. A napsugarak meg is szárítják kedvencünk szőrét.

3. Sétáljunk hűvösben!

Menjünk reggel és este, mikor hűvösebb a levegő!

4. Legyen megfelelő árnyék!

A rövid szőrű ebek jobban szenvednek a melegtől. Legjobb egy nagy lombú fa, de megteszi egy kifeszített pokróc is. A napsütötte kutyaház tetejét letakarni, a betonalapot fellocsolni.


Melegben kisebb az étvágyuk, kevesebb energiára van szükségük. Ezért ne essünk kétségbe, ha kedvencünk néha otthagyja a vacsoráját.

A hőguta - a tűző napon állatunk napszúrást kaphat, ha nem tudja hűteni testét, hőguta is érheti.
Ennek jól felismerhető jelei vannak - erős zihálás, kimerültség, bizonytalan szédelgő járás.
Agykárosodást is szenvedhet, ezért ha hőgutára gyanakszunk, tekerjük az állatot vizes lepedőbe, próbáljuk megitatni és azonnal forduljunk állatorvoshoz!


Házitündér 4.hét kamra: ma sorra került a jobb oldali polc, felső polcra visszapakoltam az átcsomagolt ritkán használt konyhai eszközöket

2011. augusztus 21., vasárnap

Lekváros piskóta


- 5 tojássárga + 5 evőkanál cukor géppel jól kikeverve, majd fakanállal óvatosan hozzákeverni 5 evőkanál lisztet, melybe egy fél csomag sütőport keverni és az 5 felvert tojásfehérje

- gáztepsiben lassű tűznél megsütni, lapos piskóta lesz, melyet 3 egyenlő részre vágni

- lapokat megkenni lekvárral, egymásra tenni

- felső lapra csokit csurgatni, csokit felolvasztani és vajat keverni hozzá

Én most a csokihoz tettem kakaóport és cukrot is, úgy főztem össze, majd villával rácsurgattam a piskótára.
Sütőpapírt használok, a piskótáról kicsit nehezebben jön le a papír. Ahogy kisül, lapos falapáttal óvatosan körbe körbe alányúlok és így könnyebben leválik.


Házitündér 4.hét kamra: Ma bepótoltam a heti lemaradást :-). Így bal oldalra visszapakoltam mindent, felső polcra a ritkán használt edényeket, alá pedig a befőtteket, konzerveket, persze mindent át kellett törölgetni. A hűtőre is visszakerültek a fakanalak egyéb tálaló szettek, nekem nagyobb tárolókban állnak vegyesen, hogy kéznél legyenek, mindent elmosogattam és most olyan szépen néz ki...a bal oldal...mert a jobb oldal még tátong az ürességtől :-/
Az erkélyről beljebb kerültek a holmik, így ma végre kényelmesen tudtam virágot locsolni :-)...örömmel tapasztaltam, hogy jól megerősödtek a szaporított muskátlis tövek, sőt van amelyik már virágzik is :-O

2011. augusztus 20., szombat

Zene

Volt egy kis és pletyi traccsparti. Ebben a melegben nem sok kedvem volt munka után takarítani...szerintem másoknak sem ;-)


2011. augusztus 17., szerda

Mit igyunk nyáron?

A kiszáradás súlyos tüneteket okozhat, de enyhe folyadékhiánynál is felléphet például fejfájás.

Nyáron törekedjünk a levesben, főzelékben, friss gyümölcs- és zöldfélékben gazdag étkezésre. Ezekben jelentős mennyiségű az ásványi anyag is, amelyből a verejtékkel sok eltávozik.



Csapvíz -

kis mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, mikroelemeket, attól függően, hogy milyen talajrétegen halad át a víz.


Kemény víz -

viszonylag sok benne a kalcium és a magnézium.


Lágy víz -

sok benne a nátrium és oldhatja a régi ólomcsövek anyagát!


Ásványvíz -

több benne az ásványi só, mint a csapvízben. Vannak alacsonyabb és magasabb sótartalmú vizek



Gyümölcslevek -

a frissen facsart vagy nagy gyümölcstartalmú dobozos levek cukortartalmuknál fogva gyorsan emészthető energiaforrást is jelentenek. Lehetőleg tartósítószer-menteset igyunk.
( A sötét (vörös)levekben sok a "fiatalító" antioxidáns, ez véd az ózon káros hatásaitól. )



Tea -

Meglepő módon előnyös a melegben testmeleget inni! ( az ital felmelegítéséhez nem kell a szervezetünknek energiát termelnie )
A koffeinmentes gyümölcsteában sok az ásványi anyag, gyerekeknek kiváló. Hidegen, mézzel szívesen isszák.


Tej -

Aki szereti és nem allergiás, nyáron akár az étkezést vagy egy részét is helyettesítheti tejes italokkal, például gyümölcsturmixszal.
A tejes tea remek zsíroldó, különösen reggel, éhgyomorra.


Házitündér 4.hét kamra: jobb oldali polcokat lemostam, kapcsolót, lámpát letöröltem. Az ajtót sikáltam ecettel, szivaccsal, fekete foltok díszelegtek rajta ahogy összefogdosták.
Traccspartiztunk a szomszédokkal, közben lépcsőházat takarítottunk...úgyhogy ma sem unatkoztam. Aztán megittam egy bögre forró kakaót :-)

2011. augusztus 16., kedd

Női ész, férfiagy



A pszichológia kimutatta, hogy amíg a férfiak csendben, magukba mélyedve gondolkodnak, addig a nők beszélgetve teszik ugyanezt.

Ki ne tapasztalta volna, hogy ha hozzászól némán ülő fiához vagy élete párjához, a férfiú ingerülten felfortyan - Ne zavarj, gondolkozom!

A férfiak úgynevezett "belső beszéde" aktívabb, ők legszívesebben önmagukkal vitatják meg a problémáikat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kollégáikkal, barátaikkal ne fecsegnének szívesen.


Házitündér 4.hét kamra: Már ideje volt leengednem a normál hűtőt, ezért ma este megcsináltam, fél órája kapcsoltam vissza. Két lábasban vizet forralok és beteszem őket a hűtőbe hogy gyorsabban olvadjon, így is eltartott jó ideig, eléggé jeges volt. Viszont most nem volt benne sok étel, ezért is vettem rá magam. Jutalomként pedig megettem a túró rudit és krémtúrót... így esti 22 órai nasinak :-)

2011. augusztus 15., hétfő

Brassói paradicsomos


- apró kockára vágott húst ízlés szerint fűszerezni és a finomra vágott vöröshagymával együtt zsiradékon megpirítani, majd lefedve kicsit párolni, a végén megszórni kevés pirospaprikával és zúzott fokhagymával

- apró kockára vágott krumplit kevés zsiradékon átsütni, majd kevés vizet önteni rá és lefedve kicsit párolni, majd feldarabolt paradicsomot tenni hozzá és összerottyantani, ízesítés só, bors - nem kell hozzá több íz, mert a hús fűszeres és együtt kiegészítik egymást

Igazság az, hogy kicsit több paradicsomot tettem hozzá, így elég szaftos lett, szárazabbra szerettem volna készíteni a krumplit, de így is finom volt.
Lehet sima sültkrumplival is tálalni.


Házitündér 4.hét kamra: Pakolás szempontjából a kamrával kell kezdenem...mivel ma 7-18-ig dolgoztam, nem sok erőm volt és még főzni is kellett. Nekem a normál hűtő a spájzban van, mögötte portalanítottam, majd a felette lévő 2 polcot és a hűtőt lemostam. Csak a legfelső polcot szedték le, hogy a szellőzőt szabaddá tegyék. Van akinél arról az oldalról az összes 5 polcot leszerelték, mivel nálam a hűtő miatt nem fértek volna el, így én más megoldást kértem.

2011. augusztus 14., vasárnap

Rózsaszínben látom a világot...

....vagyis a lakást :-O

Ma ezt és ezt csináltam


Elkészült a fűtés átalakítás. Műszaki átadás még később lesz, mire mindenhol végeznek.
Rémálmomat is felülmúlta a rózsaszínű betonpor, olyan mint a liszt. Fóliázhattam én bőszen...de a kereszthuzat néhol feltépte a ragasztást, így aztán jutott mindenhová :-/

Mint a többi szomszédomnál, az erkélyen van a spájz tartalma, a szoba közepére tolva a kisebb bútorok, ülőgarnitúrára a fél konyhai eszköz került, előszobába az egyebek sorakoznak, szóval káosz van.

A mesterek mondták, hogy először porszívóval essek neki a pornak, az jól felszívja...igazuk volt. Többszöri felmosással sikerült felismernem az eredeti padló színét.
Lesz mit csinálnom jó pár napig...

2011. augusztus 7., vasárnap

Zene



Ma valahogy ilyen állapotban voltam...pár nap múlva jönnek a szerelők...készültem, pakolásztam, lefóliáztam amit tudtam...hét elején még dolgozom, így nem sok időm lett volna munka után előkészíteni a terepet.
Szeretnék már túl lenni rajta...és még utána mennyi takarítani való lesz :-/...bőven lehet zónáznom ;-)...nem lesz időm nagytakarításra, így marad apránként.

2011. augusztus 3., szerda

Ne hagyj egyedül!


Hurrá nyaralunk! De ki vigyáz a család kedvencére?

Magára hagyhatjuk, vagy vigyük inkább magunkkal, esetleg jó megoldás lehet egy panzió is?

Gondoljunk időben állatainkra! Nem árt, ha már az úti cél tervezgetésekor figyelembe vesszük, ők is a világon vannak!

- Panzió helyett állatszitter - némelyik állat nagyon megsínyli a panzióztatást.

- Ezért sokkal jobb, ha ismerősre bízzuk az otthon hagyott állatot. ( Mi ezt a rokonságban eddig megoldottuk, egymásnak segítünk. Mivel az állatkáknak sem vagyunk idegenek, egyiket sem viselte meg a gazdi távolléte. Persze nem árt a jó szomszédi viszony sem. )

- Mondjuk el és írjuk le a gondozási szabályokat. Hagyjuk meg elérhetőségünket is, ha bármi történik, telefonon tudjunk tanácsot adni. ( Volt rá példa, hogy pont akkor lett egyik kutyus beteg, szerencsére nagyobb volt az ijedtség mint a baj. )

- A kutyát vagy macskát lássuk el megfelelő azonosítójellel, ideális a nyakörvre szerelhető adatlap, feltüntetve a gazda nevét és telefonszámát. ( Ez nagyon praktikus megoldás, sajnos nem élnek vele az emberek, pedig mennyire megkönnyíthetnék az elkóborolt állatok visszajuttatását - menhelyes múltam emlékei szerint. Mi is elláttuk a kutyánkat ilyennel, rajta volt az ő neve és a lakcíme. )
Related Posts with Thumbnails