2011. június 23., csütörtök

Érvek a mosoly mellett



A konfliktus megelőzésének, olykor oldásának, nincs kellemesebb és hatékonyabb eszköze, mint a megfontoltság, a szelídség, a mosoly.

Régi mondás hogy " amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten"...Vagyis azt kapjuk vissza, amit adunk.

Ha gorombák vagyunk, az visszaáramlik ránk.

Gondoljunk bele:

- milyen lehangoló a rosszkedvű ember társasága, milyen kellemetlen a mogorva ügyintéző, egy rossz szó mennyire el tudja rontani a kedvünket egész napra

- a düh, az indulatok nem oldják meg, csak elmérgesítik a helyzetet és ellenségeink számát gyarapítják

- ha indulatból reagálunk valamire, könnyen megsérthetjük a másikat és ezt később megbánjuk

- az emberi arc mosolygás közben a legszebb!


Házitündér 2.hét kamra: ma a zöldséges rekeszek kerültek az utamba, kis szortírozás, rekeszek elmosása. Ebben a hőségben csak a krumplit, almát és paradicsomot nem teszem be a hűtőbe, a többit ott tartom.

2011. június 22., szerda

Almás palacsinta


- palacsintát sütni

- almát vékony cikkekre vágni, serpenyőben kevés vajon párolni, pici víz alá és mézzel ízesíteni, a végén megszórni őrölt fahéjjal

- egy tekercshez 2 palacsinta és 1 alma kell, hogy mennyiségileg kalkulálni lehessen azért írom

- 1 palacsinta rákenni kb fél almát, majd ráhelyezni még egy palacsintát arra is almát tenni és feltekerni, így jó vastag rétegű lesz, késsel középen elfelezni és tányérra helyezni, én mézzel locsoltam meg, de készíthető hozzá akár karamell is, nekem úgy túl tömény lett volna


Házitündér 2.hét kamra: Ma elmosogattam a tegnap kiszortírozott üvegeket, egyebeket.

2011. június 21., kedd

Szalvéta



A gondosan megterített asztal is lehet remekmű, főként, ha az alkalomhoz illően hajtogatott szalvéták díszítik. Egy kis kézügyesség és idő kell hozzá, pár hajtogatási ötlet képekkel illusztrálva:





(forrás:http://www.ventoza.hu/hu/aloldal/tippek-trukkok-26/szalveta-hajtogatas-215)


Házitündér 2.hét kamra: ma az üres üvegeket és bödönt és egyebeket szortíroztam amik majd mosogatásra várnak. De a polc alját teljesen kimostam, a téli hagymákat is átnéztem, párat kénytelen voltam kidobni. Halad ez halad ez...de sosem lesz vége, vagy igen?! :-O

2011. június 20., hétfő

Cukkinis hús spagettivel


- húst szeletekre vágva serpenyőben natúr megsütni, só, bors ízesítés

- cukkinit karikára szelve szintén megsütni, sózni

- husikat kivajazott tűzálló tálba tenni, ráhelyezni a cukkinikarikákat és megszórni reszelt sajttal, sütőben ráolvasztani

- sós vízben spagettit főzni, leszűrni és összekeverni paradicsommártással ( lisztes rántás, felönteni paradicsompürével, só, cukor, bazsalikom ízesítés ), tálalásnál sajttal megszórni

Most akár friss paradicsomból is lehet készíteni a mártást.


Házitündér 2.hét kamra: múlt héten nem volt időm folytatni, más program közbe szólt. Még a jobb oldali polcon pakolásztam, gáztepsiket, nem használt egyebeket sorba állítottam és volt jópár műanyag edény, amiből selejteztem is.
Ha esetleg bárkinek van kopott stb. zománcos vagy egyéb fazeka, lábasa, sose dobja a kukába. Ha van közelében állatmenhely, mindig szívesen veszik az ilyen edények hasznát ;-), kivétel a műanyag mert azt megrágják.

2011. június 18., szombat

Vendéglátás

Vendéget hívni nem okvetlenül muszáj, erre senki minket rá nem kényszeríthet. De ha már hívunk, akkor fogadjuk igaz magyar vendégszeretettel és igyekezzünk azon, hogy jól érezze magát nálunk.

Díszítsük fel lakásunkat, terítsük meg asztalunkat tőlünk telhetően szépen, ízlésesen s fogadjuk vendégeinket vidám kedvvel, szíves szóval, hogy azt a pár órát, amíg együtt vagyunk, vígan és jókedvűen töltsük el együtt. Hiszen úgyis oly kevés időnk jut manapság szórakozásra, vidámságra.



Ha nagy társaság részére akarunk asztalt teríteni, és elég tágas ebédlőnk van, legjobb U vagy T-alakban asztalt teríteni. Ha ez nem lehetséges és egy hosszú asztalnál nem férnek el a vendégek, akkor terítsünk a nagy asztalon kívül még egy vagy két kisebb asztalt is, vagy terítsünk két szobában, két asztalt. Mindent meg kell próbálnunk, csakhogy a vendégek kényelmesen üljenek, s ne legyenek kénytelenek egymás tányérjába könyökölni.



Az abrosz kifogástalan tiszta legyen, a divat szerint vagy az alkalomnak megfelelően díszítve. Nagyon ünnepélyes alkalomra virág vagy lombfűzérekkel díszítjük az asztalt, alkalom szerint választva hozzá a virágot.

Az asztal közepére elhelyezett nagy, terebélyes virágcsokrot kerülni kell, ellenben minél több kisebb vázában szépen, lazán elrendezett virágot tegyünk föl. Mindig csak egyforma virágot vegyünk, például csak piros rózsát vagy csak fehér krizantént, stb.



Azon kívül, minden teríték elé vagy legalább is a hölgyek terítékéhez vagy a szalvétára, vagy az evőeszközök mellé helyezzünk egy-két szál virágot, ugyanolyant, mint amilyennel az asztalt díszítettük.

A mindennapi porcelánedényt díszes asztalterítésnél lehetőleg ne használjuk, és hiányos felemás tányérokat és evőeszközöket sem. Ha virágos vagy színes készlettel terítünk, akkor minden egyforma legyen, legfeljebb csak a csemegéhez, gyümölcshöz adhatunk másféle tányérokat. A fagylalthoz, parféhoz, kompóthoz természetesen kis üvegtányérokat vagy üvegkelyheket adjunk.



Minden terítékhez egyelőre egy lapos tányért teszünk fel, valamint szükséglet szerint egy vagy több kis tányért a mellékételekhez, salátához stb. A leveses-tányért, levessel megtöltve, csak akkor helyezzük minden vendég elé, ha már valamennyien helyet foglaltak az asztalnál.

A szalvétát a tányértól bal felől tesszük és erre a kenyeret vagy zsemlyét. Kést és villát - lehetőleg két garnitúrát -, a tányér baloldalán, leveseskanalat, kiskanalat, desszertes kést, villát a tányér előtt keresztben helyezzük el.

Ugyancsak a tányér előtt sorban állítjuk fel a különböző poharakat bornak, sörnek, pezsgőnek, ásványvíznek. A borosüvegeket kidugaszolva, csinos üveg- vagy ezüstdugóval ellátva tesszük fel. Szokták a bort kristály- vagy metszett üvegkancsókba is föltenni az asztalra, de ezt a valódi borszakértők helytelen szokásnak tartják.



Arra nagyon ügyeljünk, hogy a bor kifogástalan jó legyen. Nehéz pecsenyebor, vörösbor és könnyű asztali bor, melyet ásványvízzel lehet inni, valamint édes asszubor vagy tokaji asszu az asszonyok számára elengedhetetlen a jó hangulathoz. Ásványvízről is kellő mennyiségben gondoskodjunk, mely jégben hűtve legyen készenlétben, azon kívül, amit az asztalra előzetesen elhelyeztünk.

Tortát, gyümölcsöt, üveg- vagy krómtálon, tálcán szépen elrendezve, szintén előre helyezzünk el az asztalon. Egyáltalán a díszes asztalterítéshez minél több csillogó üveg vagy fém edényt használunk, annál szebb. Kenyérkosár, gyümölcsöstál, tálcák, csillogó üveg és fém cukor- és sótartók és természetesen, kanalak, kések és villák különösen az esti világításnál, pazar fényben tündöklővé teszik az ünnepi asztalt. (Az ilyen csillogás, tündöklés kiváltképpen karácsonykor, eljegyzéses, esküvő, ezüst- és aranylakodalmak alkalmából indokolt.)


Minden tányérba belehelyezünk egy névjegykártyát az illető vendég nevével és az egyik pohárhoz, hozzátámasztjuk a menükártyát is. (Csak családi összejövetelek estén hagyható el ez a ceremónia.)

Ha az asztalterítéssel készen vagyunk, akkor jön az ültetési sorrend nehéz kérdésének elintézése.

Ezzel kapcsolatban annyit jegyzünk meg, hogy nagy ünnepi asztalnál, rendesen középen van az asztalfő, ahol a háziasszony helyet foglal, és szemben vele ül a házigazda. Tőlük jobbra és balra ülnek a legkedvesebb vagy korban legidősebb vendégek. Karácsonyi asztalnál, az asztalfőnél a nagyszülők foglalhatják el a házigazdákat megillető helyet.

Eljegyzésnél, esküvőnél a mátkapárt vagy fiatalpárt illeti meg a főhely, tőlük jobbra és balra a násznagy és násznagyné, az örömszülők és szemben a fiatal párral a koszorús leányok és vőfélyek.



(forrás:http://www.lakberendezes.hu/magazin/mutat.php?id=237)

2011. június 14., kedd

Cukkinis serpenyős



- finomra vágott hagymát zsiradékon megpirítani

- majd apróra vágott krumplit tenni hozzá és tovább pirítani, pici vízet önteni rá és lefedve kicsit párolni

- majd apróra vágott cukkinit és paradicsomot tenni hozzá, ízesítés só, bors, bazsalikom, kakukkfű, lefedve pár percig párolni, majd fedő nélkül készre pirítani

Bővíthető húsos szalonnával, esetleg kolbásszal, bár akkor a finom cukkinis ízt elnyomja a kolbász. Én szeretem a finom zamatos zöldségek ízét érezni.


Házitündér 2.hét kamra: erre a hétre a spájz van tervben, a normál hűtőnek ott lett helye, ma mellette és mögötte tettem rendet. Mögötte a nyeles portörlővel sikerült kitakarítani a verebek által begyűjtött faleveleket.

2011. június 13., hétfő

Feng shui konyha

A Feng Shui konyha esetén is igaz a szabály: Tartsd tisztán a konyhád! Rakd el az edényeket, ne hagyd ott a mosatlant, javítasd meg a hibás készülékeket, legyen elegendő fény, szellőztess rendszeresen! Ezek alapvető higiéniai követelmények. Nem jó, ha ott büdösödik a mosatlan, szanaszét hever a szemét, ragad minden nemcsak esztétikai, hanem higiéniai okokból sem.


Csökkentsd a konfliktusok lehetőségét: a tűzhely és a mosogató ne kerüljön közvetlenül egymás mellé, vagy egymással szembe!
A mosogató a víz energiát képviseli, míg a tűzhely tűz energiát. E kettő egymással ellentétben áll: Törekedj az elemek harmóniájára! », ezért diszharmóniát okozhat életedben. Mivel a főzéshez ennek a két elemnek együttesen kell jelen lennie a konyhában, ezért konfliktus nélkül úgy oldhatod meg ezt a helyzetet, ha a tűzhelyet és a mosogatót egymástól legalább 1-2 méter távolságban helyezed el. A mosogatógép, mivel zárt rendszerű nem jelent problémát. Ha a konyhád olyan kialakítású, ahol mosogató a tűzhely mellett áll, helyezz közéjük a pultra valamilyen zöld színű tárgyat, hogy a fa, a tűz és a víz energiája egyensúlyba kerüljön egymással.



Figyelj a „mérgező nyilakra” a konyhádban is!
•Az ún. mérgező nyilak (Sha qi) azok a tárgyak környezetünkben, melyek alakjukkal, formájukkal, elhelyezkedésükkel balszerencsét, anyagi és egészségi károkat okozhatnak épületen kívül és belül.

•Figyelj arra, hogy mit látsz konyhád ablakából! Ha szép virágokat, akkor munka közben vidámabb leszel. Ha egy folyosóra, vagy sötét udvarra néz a konyhaablakod, akkor használj színes függönyt, amivel eltakarhatod. Ha kevés a természetes fény mesterséges megvilágítással javíthatsz a helyzeten.

•Az oszlopok, gerendák is mérgező nyilak, negatív hatást generálnak, különösen, ha olyan helyen vannak, ahol sokat tartózkodsz.



•A kiugró sarkok éleit pl. futónövényekkel fedheted el. Mérgező nyílnak számít az asztal, polc, szekrény éles sarka is. Ügyelj arra, hogy ezek ne nézzenek rád munka közben a konyhában!

•A konyha „veszélyes üzem”, hiszen a sok kés, elektromos eszköz, amit használsz balesetet okozhat.

Törekedj az elemek harmóniájára!
A feng shui a harmóniára, az egyensúly megteremtésére törekszik. Ezt tartsd szem előtt! Semmiből nem jó a túl sok. A világosabb árnyalatok megnyugtatóbbá, pihentetőbbé teszik a konyha légkörét.


Ebben a kék színű konyhában például túlsúlyban van a víz elem, ami hideg hatást kelt. Ilyen nagy mennyiségben a víz „kiolthatja a tüzet”, mely kedvezőtlen hatással lehet a családi kapcsolatokra.


Ennél a konyhánál a tűz és fém elem dominál (bordó, szürke), melyek között a harmóniát valamilyen sárga színű tárggyal teremtheted meg: pl. kaspók, terítő, tányérok, poharak.



(forrás és fotó: http://www.sikeres-fengshui.hu/fengshui_konyha.html)

2011. június 10., péntek

Hegyekbe kirándulni



A nyár kicsalogat a szabadba. Itt a kirándulások, a hosszú gyalogtúrák ideje. Ha a hegyekbe indulunk kikapcsolódni, azt biztosan meghálálja a szervezetünk.

A magaslati levegő, a hegyekre jellemző különleges klíma mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit.

Magas vérnyomás - A ritka hegyi levegő kevesebb oxigént tartalmaz. A szervezetünk igyekszik kiegyenlíteni a hiányt, ezért felélénkül a vérkeringésünk és megnő a pulzusszám is. A testünk olyan edzettséget szerez, amely később a mindennapokban is megteszi a magáét.

Zsíranyagcsere - A magaslati levegőn a mozgás eredményeképp gyorsabban leépülnek a veszélyes vérzsírok. Ezáltal csökken az érelmeszesedés, az infarktus veszélye.

Vércukorszint - A gyaloglás rengeteg energiát felemészt, gyorsabban fogyunk. Gyakran csökken a vércukorszint is.

Kedélyállapot - A gyönyörű látvány ellazít, boldogsággal tölt el. Fennkölt gondolatok jutnak eszünkbe. Estére biztosan megelégedett, nyugodt alvás a hegymászó jutalma.

Jó tudni - Az ideális üdülési magasság: 1400-1700 méter. Az első napokban indítsuk a hegyi üdülést napi többszöri, 1-1 órás rövid gyaloglással, majd következhet a 3-6 órás komoly hegyi túra. A tempó akkor megfelelő, ha közben kényelmesen tudunk beszélgetni.


Házitündér 1.hét fürdő: mosdó és kád ecetezése, míg hatott az ecet, addig sorra került a tükör és polca.
Tegnap pedig a toalett volt porondon, ülőke is kapott kívül belül ecetet, meg a kefe és tartója sem maradt ki. A rácsos polcot pedig letusoltattam a kádban. Új illatosítót cseréltem.

2011. június 7., kedd

Grissini



- 50 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, 3 teáskanál só, 4 evőkanál olívaolaj, 3 dl langyos víz, zöldfűszerek, 5 dkg reszelt sajt

- élesztő + pici cukor + 0,5 dl víz, ezt felfuttatni és összegyúrni a többi hozzávalóval, majd kelni hagyni

- 0,5-1 cm-re nyújtani a tésztát, késsel ujjnyi hosszúságra szelni és vékony rudakat sodorni ( nekem lett olyan 20-25 cm ahogy sikerült kicsit hosszabb, kicsit rövidebb )

- tepsibe tenni és 180 fokon rózsaszínesre sütni ( én sütés előtt lekentem vízzel )

Fűszerből szárított oregánót és bazsalikomot szórtam bele. Üresen is finom, de legközelebb csinálok hozzá valami mártogatóst ;-)


Házitündér 1.hét fürdő: mosógép környékét tettem rendbe, mosóporos, öblítős flakonokat áttöröltem és a szennyestartókat letöröltem.

2011. június 6., hétfő

Etessük szobanövényeinket


Etessük szobanövényeinket

- a tápanyag pótlása nagyon fontos, mert földjükbe idővel egyre kevesebb az éltető tápanyag.


A vásárláskor növényeink igényének megfelelő tápsókat, táprudakat válasszunk.


Kombinált műtrágya

- kedvező arányban tartalmazza a fő tápanyagokat és a szükséges nyomelemeket. Kapható folyékony, por vagy szilárd ( kis rúd ) alakban is. Vannak azonnal ható és lassan lebomló műtrágyák a szobanövényeink számára.

Szerves trágyát?

- furcsán hangzik, de lehetséges. Jó minőségű, érett, magas szervesanyag-tartalmú ( humusztrágya ) virágföldet használunk, kevésbé válik fontossá, hogy növényeinket hetente tápoldatozzuk, mert a megfelelően öntözött földjükből is elegendő tápanyaghoz jutnak.

Átültetés helyett

- nagy méretű, nehezen átültethető növényeinket táplálhatjuk műtrágyaoldatokkal is, de ezt gondosan, egyenletesen adagolva kell a földjükbe juttatni.

Főbb tápanyagok

- Nitrogén (N): a levelek, hajtások növekedését serkenti. Hiányában lehullanak a levelek, satnyul a növekedés.

- Foszfor (P): a virágképződést segíti. Hiányában gyenge virágzásra számíthatunk.

- Kálium (K): a gyökérképződésben van jelentősége. Hiánya az idősebb levelek szélén barnás elszíneződést okoz.


Házitündér 1.hét erkély: kaptam epret :-)... az én drága kolléganőm hozott nekem a kertjéből 4 tövet...2 ládában fértek el, a harmadikba csak föld és pár elágazó inda került, amiből új tövek lesznek remélhetőleg. Az egyiken van pár termés, annyira szépek :-)...nálam meg jó déli fekvésű erkély van, kiváló eper érésre való napsütötte idő tombol. A muskátlik is nagyon beindultak, régi földben maradtak, időm sem volt átültetni őket, mégis olyan hálásak hogy virágözönnel várnak esténként.

2011. június 5., vasárnap

Ha vasárnap...akkor zene ;-)

Imádom ezt a számot :-)

2011. június 2., csütörtök

Epres álom


- tejfölt kevés cukorral elkeverni

- babapiskótát tördelni bele és feldarabolt epret keverni hozzá

- egy nagyobb tálban is lehet készíteni és utána adagolni, vagy kisebb kompótos tálkákba szortírozni

Nem kell hozzá sok cukor, mert édes a piskóta és az eper is. Pár órát hűtőben állni hagyni, vagy másnap tálalni, addig megpuhul a piskóta is és összeérnek az ízek.
Nagyon finom ;-)
Másnap megcsináltam joghurtosan is, nem is tudom melyikkel volt jobb, savanykásan is ízlett, a zsírosabb tejfölös meg olyan krémesebb volt... csak faltam és faltam :-)


Házitündér 4.hét szoba: bútor fényezés volt a program, vagyis a szekrény ajtók, a polcok nem, arra kevés a 15 perc ;-), közben a tévé képernyőjét is letöröltem.
Ma kicsit hamarabb jöttem haza, mert fűtés leolvasás volt és hát nem is tudom, hogy bánatomra vagy örömömre, de elcsábultam...puncsos minyon volt a csábítóm :-) meg egy kis sorozat nézés, szóval olyan csajos késői délutánt tartottam :-)

2011. június 1., szerda

Spenót és fasírt


- spenót, saját készítésű mirelitből készült - kevés vajon megfuttatni, majd kevés vízben párolni, ízesítés fokhagyma, só, cukor

- lisztes tejes habarással besűríteni

- fasírthoz most nem volt darálthúsom, így mellfilét nagyon apróra vágni és elkeverni kevés áztatott kenyérrel, 1-2 tojással, ízesíteni só, bors, pici pirospaprika, fokhagyma, petrezselyem

- összegyúrni, pogácsákat formázni és zsemlemorzsában meghempergetni majd megsütni, ki olajban, ki tepsiben - én tepsiben sütöttem, olajos ecsettel jól megkentem és most nem lett olyan száraz, félidőben megfordítottam és másik oldalát is áthúztam olajos ecsettel

Spenótot nagyobb mennyiségben veszem meg, majd adagonként lefagyasztom, így mindig konyhakész állapotban vár az esti főzésnél :-)
Bár utálom pucolni, de annyira szeretem, hogy meghozom magamért ezt az áldozatot :-), ha a szárakat leszedtem, akkor jól megmosom és pár percig főzöm sima vízben, ha megfonnyadt szűrőben lecsöpögtetem, majd késsel finomra szelem és jól kihűtve zacskózom be, aztán mehet a fagyóba.


Házitündér 4.hét szoba: folytatódott a fiók rendezés...hogy néha miket talál az ember egy ilyen rendezés alkalmával, már megérte a pakolászás :-)
Related Posts with Thumbnails