2010. december 30., csütörtök

Pogácsa


Ezt már feltettem, de szilveszterre gondolva jól jöhet az ötlet ;-)

3 dkg élesztőt pici cukorral, fél deci meleg tejben felfuttatni

- 0,5 kg lisztet, 25 dekás rámával elmorzsolni, ízlés szerint sózni, bele az élesztő, 2 tojássárga, 5 deka reszelt sajt és tejfölt amennyit felvesz, nekem most egy kis doboznak a fele ment bele,

- összegyúrás után pár órát pihentetni

- majd ujjnyi vastagra nyújtani, megkenni felvert tojássárgával, meghinteni reszelt sajttal és kiszúrni, tepsibe tenni ( ebből majd 2 nagy tepsi lesz )

- pici pihentetés után közepes lángon sütni, nekem 3-ason szokott gázsütőben míg szép színe lesz

2010. december 27., hétfő

Mézescsók


- 1 dl méz + 15 dkg olvasztott vaj + 15dkg cukor habosra keverve

- majd belekeverni: 1 tojás + 1 dl tejföl + 1 csapott evőkanál szódabikarbóna + 0,5 kg liszt + fahéj + őrölt szegfűszeg

- összegyúrni és hűtőben pár órát pihentetni

- vékony rudakat sodorni és diónyi méretűre felszelni, gombócokat formázni, tepsibe tenni kicsit lelapítani, tetejét dióval díszíteni, közepes lángon világosra sütni ( nekem gáz 2-es kb 10-12 perc volt )

Valóban puha marad, nagyon fincsi, köszönet Ildinek a receptért ;-).

(forrás:http://konyha-kert-ayildi.blogspot.com/2010/12/mezescsok-sussunk-fozzunk-konyvbol.html)

Havas táj

Előttünk van egy hatalmas platán és kőris, csodaszép ilyen havasan.

Közeli képen a gerle, aki egyedül őrizte a területet.

Havas fenyők a másik oldalon.

2010. december 24., péntek

BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK! :-)


"Jeles ünnep, szép zöld fenyő,

csengő csilingel a fákon,-

legyen békés, boldog ünnepetek,

szívemből kívánom."

2010. december 18., szombat

Paradicsomos húsgombóc


- 1 finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 50 dkg darálthús, másfél marék rizs, só, bors - összedolgozni és takaros gombócokat formázni

- sós forrásban lévő vízbe tenni őket és puhára főzni

- paradicsommártást készíteni, én sűrítettből készítem, lisztes rántást készíteni, tűzről levenni és úgy önteni bele a hígított pürét, ízesíteni, só, cukor, babérlevél, hagyma

A gombóc készítését egy kedves ismerősöm Erzsi nagyi diktálta le, ezért van ez a másfél marék rizs elnevezés :-), finom lett és sikerült.

2010. december 11., szombat

Töltött csirkecomb


- csirkecombokat ízesíteni és megtölteni a következő töltelékkel:

- kevés áztatott kenyér kifacsarva, csirkemáj nagyon picire vágva, főtt tojás apróra vágva, só, bors, majoránna, petrezselyem - összekeverni és a combok bőre alá tölteni

- sütőtálba helyezni a töltött combokat, kevés zsírt és vizet önteni alá, közé lehet szeletelt paprikát, paradicsomot is tenni, lefedve sütőben pirulásig sütni, én általában jénaiban sütöm, fedő alatt is szép pirosasra sül

- körethez krumplit főzni, áttörve vajjal és tejföllel kikeverni

2010. december 8., szerda

Májkrémes melegszendvics


- kenyereket vajjal és májkrémmel megkenni, apróra vágott paprikát és paradicsomot tenni rá, majd reszelt sajttal megszórni és sütőben vagy grillben megpirítani

Szó ami szó, ezt nem nehéz elkészíteni, de hátha épp valakinek ötletként megfelel, jó forró kakaó vagy gyümistea mellé tálalva.

2010. december 3., péntek

Besameles brokkolis krumpli sült hússal


- apróra vágott krumplit sós vízben megfőzni, vége előtt brokkolit tenni hozzá

- sütőtálba tenni a zöldségeket és ízesíteni só, bors majd leönteni besameles mártással

- mártás: 5 dkg vajon 2 evőkanál lisztet elkeverni de nem pirítani, majd beleönteni állandó keverés mellett 4-5 dl forró tejet és mártássá főzni - tűzről levenni és 5-10 dkg reszelt sajtot belekeverni

- tetejére sajtot szórni és sütőben pirulásig sütni

- addig a szeletelt filét beízesíteni és natúr megsütni
Related Posts with Thumbnails