2010. szeptember 30., csütörtök

Köszöntöm a Követőimet Ildit és Arit! :-)Nagyon kedvesek vagytok. Ildit folyamatosan nézem, Arit eddig nem ismertem, de benéztem Hozzád és nagyon klassz ez a gombozás, ismeretlen terület, biztos hogy nézni fogom, érdekelnek a kreatív dolgok ;-)

Minden kedves Látogatómat üdvözlöm, köszönöm az érdeklődést! :-)

Körözöttes paprika




- túrót kikeverni tejföllel, ízesítés só, pirospaprika, reszelt vöröshagyma

- paprikákat megmosni, kicsumázni, kiöblíteni és megtölteni a körözöttel, hűtőben állni hagyni, majd karikára szelve tálalni

Én kicsit tejfölösebben szeretem, sokszor csak úgy magában bekanalazom :-)

2010. szeptember 26., vasárnap

Sült pipiszárnyak




- pipiszárnyak fűszerezve, jénaiba vagy tepsibe tenni és közé feldarabolt paprikát, paradicsomot, hagymát, ezekre só és kakukkfű ízesítés, ízlés szerint zsír és kevés víz, lefedve sütőben egy jó óra sütés

- köretnek krumplifőzelék, fél centis karikára vágva a krumpli, só, babérlevél és puhára főzni, 1 pohár tejfölbe 2 kanál lisztet keverni és behabarni

2010. szeptember 25., szombat

Krumplis tészta




- krumplit apróra vágni és sós vízben feltenni főzni

- kocka tésztát sós vízben feltenni főzni

- finomra vágott vöröshagymát pirítani

- krumplit leszűrni, összetörni, belekeverni a hagymát, majd a leszűrt tésztával összekeverni és serpenyőben vajon megpirítani szép pirosasra, tálalásnál még egy kis borsot hinteni rá

2010. szeptember 21., kedd

Pogácsa



Pogácsa - régóta bevált recept alapján készült ;-)

- 3 dkg élesztőt pici cukorral, fél deci meleg tejben felfuttatni

- 0,5 kg lisztet, 25 dekás rámával elmorzsolni, ízlés szerint sózni, bele az élesztő, 2 tojássárga, 5 deka reszelt sajt és tejfölt amennyit felvesz, nekem most egy kis doboznak a fele ment bele,

- összegyúrás után pár órát pihentetni

- majd ujjnyi vastagra nyújtani, megkenni felvert tojássárgával, meghinteni reszelt sajttal és kiszúrni, tepsibe tenni ( ebből majd 2 nagy tepsi lesz )

- pici pihentetés után közepes lángon sütni, nekem 3-ason szokott gázsütőben míg szép színe lesz

2010. szeptember 20., hétfő

Túrós palacsinta



Palacsintáról már írtam, akkor lekvárosan, most túrósan töltöttem. Nem szoktam tojást tenni hozzá, csak tejföllel, kevés cukorral ízesítem a túrót. Most akár szőlővel is lehet bővíteni, fincsi lesz vele.

2010. szeptember 19., vasárnap

Töltött pulykamell



- kockára vágott krumplit feltenni főzni körethez

- filéket kiklopfolni és sózni, egyik oldalát borsozni is, erre tenni a tölteléket, ami 1-1 szelet felvágott és sajtszelet, félbe hajtani és oldalukat hústűvel összetűzni

- kívül pirospaprikával behinteni és lisztbe forgatni majd serpenyőben megsütni, figyelni kell rá mert a paprika miatt megéghet

- krumplit leszűrni, sózni, összetörni és vajjal és tejjel habosra keverni

2010. szeptember 14., kedd

Tejespite



Tejes pite - ez egy nagyon gyors és egyszerű édesség

- 3 tojás, csipet só, 5 evőkanál cukor, 20 dkg liszt - ezeket kikeverjük és apránként öntünk bele 1 liter tejet, híg lesz, nem kell megijedni

- közepes tepsit kivajazni és beleönteni, forró sütőben 220 fokon sütni kb.20-25 perc, míg szép pirosas lesz

Melegen és hidegen is finom lekvárral, vagy fahéjas, kakaós cukorral megszórva.

2010. szeptember 11., szombat

Zöldborsóleves



Nálam ez a leves több variációban létezik :-), a mostanit édeskésebb ízűnek nevezem. Van mikor húsleves jellegű, hol galuska, hol tészta, mikor épp mi kerül bele.

- karikára szelt fehér és sárgarépát, zöldborsót kevés olajon párolni, rámorzsolni 1 leveskockát, kevés lisztet hinteni rá és vízzel felönteni, fedő alatt puhára főzni - só, finomra vágott petrezselyem és egy picurka cukrot tenni bele még az elején

- most sima galuskát készítettem, tojás+liszt+pici só kissé lágy legyen a tésztája, én a szaggatáshoz egylapos nagyobb lyukú reszelőt használok amit a fazék tetejére illesztek, rákanalazom a tésztát és kanállal ellapogatom, így apró takaros galuskák lesznek, közben fakanállal belekeverni néha a levesbe, ne tapadjanak össze. Számtalan módszert olvastam a galuska készítéséről, ki csipkodja, ki így, ki úgy főzi.

2010. szeptember 9., csütörtök

Krumplis tarhonya



- kevés zsiradékon tarhonyát pirítani, tűzről lehúzva meghinteni kevés pirospaprikával, vízzel felönteni, sózni

- tenni hozzá apró kockára vágott krumplit, 1-1 paprikát, paradicsomot szeletelve, majd takarékon lefedve puhára főzni, közben kavargatni és pótolni a vizet

- végén még szeletelni bele kolbászt, ettől fini íze lesz

Savanyúsággal tálalni, én céklával szeretem.

2010. szeptember 5., vasárnap

Almás linzer



Almás linzer - évtizedek óta bevált családi receptünk

- 40 dkg liszt + csipet só + 1 cs sütőpor + 15 dkg cukor + 20 dkg margarin - ezeket összemorzsolni és végül még tenni bele 2 tojássárgáját és kb fél deci tejet, összegyúrni

- tésztát ketté osztva, hűtőbe tenni pihenni

- addig elkészíteni a tölteléket : 6-8 alma nagyságától függ, nagyobb lyukún lereszelni és pár percig párolni, ízesíteni fahéjjal és kevés cukorral

- egy jó közepes méretű tepsit kikenni vagy sütőpapírral bélelni és a fele tésztát belenyújtani, rátenni az almát és a maradék tésztából vagy kis vékony hengereket formázni, vagy lehet nyújtani és úgy rácsozni be

- közepes hő, nekem gázon 4-es fokozat, sütni 30-35 percig

Nagyon fini a tésztája, lehet meggyel, túróval is tölteni.

2010. szeptember 4., szombat

Rizseshús



Most filéből készítettem, de finom a csirke csontosabb részeiből is.

- husi apró kockára vágva, kevés olajon fehéredésig megpirítani, majd karikára szelt sárgarépát, gyökeret, én most mirelit zöldbabot tettem hozzá, de fini zöldborsóval is, ízesíteni só, bors, finomra vágott petrezselyem, kevés vizet önteni alá és fedő alatt párolni

- addig a rizs is megfő, majd öszekeverni a husival

2010. szeptember 1., szerda

Lecsós hús




- hagymát pirítani és rátenni apróra vágott mellfilét, só, bors, majoránna ízesítés, pirítani, majd pici vizet aláönteni és fedő alatt párolni

- pár perc múlva 2 db felkarikázott paprikát tenni bele és tovább párolni, végül 3-4 paradicsomot cikkre vágva és készre sütni, kicsit szaftos legyen

- apró kockára vágott krumpli is megfőtt ez idő alatt, leszűrni és serpenyőben petrezselymes vajon átpirítani
Related Posts with Thumbnails