2010. június 24., csütörtök

Cseresznyés linzer



- 20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy ráma, 8 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 2 tojássárga, csipet só, pici tej ha kell hozzá - ezeket összegyúrni és hűtőbe tenni hűlni

- addig cseresznyét kimagozni, én most megfőztem kompótnak mert imádom a kompótlét, kicsit sok is lett a sütire, kevesebb mennyiség is elég

- 24-26cm tortaformát kikenni vagy sütőpapírral bélelni és vékonyra kinyújtani a tészta 2/3-át és kibélelni a formát ( nekem nyújtófával nem megy, legtöbbször kézzel nyomogatom el ), rátenni a cseresznyét, megszórni fahéjas cukorral és a maradék tésztából hengereket sodorni és berácsozni a tetejét

- gázsütő 4-es fokozat, kb.30-35 perc

2010. június 21., hétfő

Milánói szelet



Nem nagyon lehet vele dicsekedni, a tészta nem igazán milánói :-)

- spagetti, ami nekem nem volt itthon, metélt lett, de azt is szétfőztem

- paradicsommártás - olajon liszt pirítás, tűzről lehúzni és beleönteni a felhígított sűrített paradicsomot, ízesítés - só, cukor, bazsalikom, zellerzöld

- hagyományos rántott husi

- tálalásnál megszórni reszelt sajttal

Azért a nem sikerült tészta ellenére is ízlett :-)

2010. június 19., szombat

Grízes mézes



- készen vett mézeslap

- fél liter tejből tejbegrízt főztem, végén 5 deka vajjal kikevertem és kevés cukrot tettem bele, mert a tészta elég édes

- ez 3 lapos tészta, így alsó sort lekvárral megkentem, rá a fele gríz, majd rátenni a 2. lapot - lekvár, gríz és a 3. lappal befedni

- tetejére tortabevonó vajjal felolvasztva, még tettem bele kakaóport és porcukrot, kicsit melegítettem és rákentem

Pár óra alatt megpuhult és nagyon finom.

2010. június 17., csütörtök

Tejfölös tészta



- 2-3 személyre széles metéltet főzni a szokásos módon

- leszűrve tepsibe tenni, de ne legyen magasabb 1-2 ujjnyinál

- 1 nagy pohár tejfölbe 2 tojást keverni és ízesíteni kevés cukorral, vaníliás cukorral, persze lehet sósan is, akár apróra vágott sült szalonnával

- forró sütőben pirulásig sütni

Lehet variálni mazsolával, akár cseresznyével, kinek mi van épp otthon.

2010. június 13., vasárnap

Sült csirkecombok



- csirkecombokat ízesítve, tepsibe vagy jénaiba tenni, köré nagyobb cikkekre vágott krumplit, szeletelt paprikát és negyedelt paradicsomokat, sózni és kakukkfűvel megszórni

- kevés víz alá öntve és zsír vagy vajdarabkákkal megszórva, lefedve forró sütőben 1 órát sütni, combokat megfordítani és fedés nélkül kicsit még pirítani

2010. június 11., péntek

Túrógombóc eperrel



Ez valami nagyon finom összeállítás, érdemes kipróbálni. Eddig hagyományosan morzsásan tejfölösen ismertem, de valakinél olvastam gyümölcsös öntettel, innen jött az ötlet.

- fél kg túró, 8 dkg gríz, 2 evőkanál liszt, 2 tojás - kikeverni és kicsit pihentetni

- kevés morzsát pirítani

- 3-4 evőkanál cukrot serpenyőben vagy lábasban karamellizálni, majd hozzá a 40-50 dkg epret, ha nagyobb szemű akkor elfelezni és kevergetve párolni, mézet csurgatni bele, de kóstolgatni hogy ne legyen túl édes, pár perc és kész

- a túróból diónyi gombócokat formázni és forrásban lévő vízben megfőzni, kb 10 perc

- tálalásnál meghinteni a morzsával és köré önteni az eperszószt

2010. június 5., szombat

Húsgombócos húsleves



Húsgombócos húsleves, ahogy Keresztanyu készíti

Szokásos módon készíteni a levest, csak darálthúsból gombócot főzünk bele. Semmi ízesítés nem kell a húsba, darálthúsból evőkanálnyi gombócokat, óvatosan beletenni a levesbe és nem esik szét, szépen egyben marad és nagyon fini leves lesz belőle, kb.30 dekából főztem, de kisebb fazékkal.

Csíkos kalács



A receptért köszönet Vikinek! A kalács leírása itt található:

http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/kalacs_2

Én 2 püspökformában sütöttem és nagyon finom puha kalács, érdemes megsütni.

Újkrumpli kapormártással




- apró újkrumplit megtisztítjuk és a picit nagyobbakat elfelezzük, majd forró olajban szép pirosra sütjük - ekkor az olajat leöntjük róla és petrezselymet szórunk rá, sózzuk és fedővel gyorsan lefedjük, összerázzuk és pár percig lefedve hagyjuk.

- kaprot apróra vágjuk, fokhagymával pár percig főzzük, só, cukor ízesítés, majd behabarjuk liszt-tej keverékével.

2010. június 3., csütörtök

Szegény gombóc



- ha még van otthon jó kis öreg krumpli

- személyenként 2 nagy, vagy 3 közepes krumplit számolva - nem héjában, hanem rendes főtt krumpliként főzöm meg, ha már puha leszűrni és kicsit hűlni hagyni

- 3 krumplihoz 3-4 evőkanál liszt és 1 tojássárgája - kikeverni és gombóckákat formázni, amit forrásban lévő vízben, de lassú tűzön kell megfőzni, csak pár perc, mert ez puha gombóc és szétesik

- vajon pirított zsemlemorzsába forgatni a leszűrt gombócokat és finom házilekvárral tálalni

Igazság szerint töltött gombócot nem tudok készíteni, nekem valahogy mindig szétesett és ezzel nincs is annyi macera. A neve is azért "szegény" mert nincs benne töltelék.

2010. június 1., kedd

Fonott kalácskák




- egy tálba öntünk 50 deka lisztet és fakanállal a közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsolunk 3 deka élesztőt, majd 2,5 deci meleg tejet öntünk hozzá, miközben kevergetjük óvatosan a közepét, kevés lisztet is keverünk oldalról

- lisztet szórunk rá és kelni hagyjuk ( nálam jó meleg a konyha mert megy a sütő ), míg kel 5-10 perc ( míg repedezik a teteje ) addig :

- melegítünk 6 deka vajat ( rámát) és belekeverünk 6 deka cukrot, csipet sót és 2 tojást

- ezt hozzákeverjük a kovászhoz és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd kelni hagyjuk, később mégegyszer átgyúrjuk és kicsit kelni hagyjuk, majd :

- 6 egyenlő részre osztjuk és mindet ellapogatjuk olyan ujjnyi vastagra kis téglalapokká, késsel bevágjuk hogy 3 hosszanti csíkunk legyen és megfonjuk

- a nagy gáztepsire elfér a 6 kis kalács, lekenjük felvert tojássárgával és megszórjuk cukorral, vagy szezámmal, vagy ki mit szeret

- 200 fokon sütjük míg szép piros lesz

Nagyon egyszerű elkészíteni és gyorsan kész, csak így leírva tűnik hosszúnak és fiiiinom nagyon
Related Posts with Thumbnails